woensdag 25 oktober 2023

Johan Goerée d'Overflacquée • 26 oktober 1918

• Onder het pseudoniem Johan Goerée d'Overflacquée schreef Haagsche Post-eigenaar/hoofdredacteur S.F. van Oss (1868-1949) gedurende twee jaar een dagboek, waarin de dagelijkse beslommeringen van een "welgekleede hagenaar van goeden huize" worden afgewisseld met diens visie op de wereldgebeurtenissen.

Zaterdag 26 October.
Met de post een aangeteekende van Not. Blom, met afrekening, en een assignatie voor het mij competeerende op de Ned. Bank; en dit de grootste som ooit in mijn handen, en na de koffie een rijtuig besteld, en mijn vrouw mede ter meerdere securiteit. Maar kwamen te laat aan de Bank in het Noord Einde; waarop wij ten einde raad naar Mr. Willemse zijn bank en de assignatie daar opgeborgen in mijn loket; en wilde Mr. W. maandag voor mij incasseeren; doch besloot zulks in persoon te doen, daar deze som eens zelf tusschen vinger en duim wil hebben. Doch met Mr. W. te rade over de bestemming van het geld, mijn vrouw mede adviseerend; en het vinden van belegging zeer moeilijk, daar alle effecten hoog, en vele onzeker. En voelde Mr. W. wel iets voor de nieuwe Staatsleening, doch mijn vrouw meer voor een eigen huis, en vaste goederen. Maar ontraadt Mr. W. ons dit weder, wegens de hooge prijzen, en beter te spreken voor pandbrieven. En konden wij aldus tot geen besluit komen; en heeft deze geheele erfenis mij nog niets dan beslommering gebracht. Hetwelk tegen mijn vrouw geopperd, zij mij een ouden knorhaan genoemd, doch kon zij zelf geen advies van eenig nut geven. Maar zij mij medegetroond naar het Bonneteriemagazijn, en mij belezen voor een nieuwen wintermantel bij gelegenheid der erfenis. En ons diverse mantels vertoond door de verkoopsters, waarvan diverse knappe verschijningen, dewelken hen met veel zwier omgedaan ter beoordeeling door mijn vrouw; hetwelk doende een beeldschoone blondine met hemelsblauwe oogen, dewelke zeer door mij bewonderd, mij innemend toegelachen. En na wel 20 bekeken één door mijn vrouw gekozen; en trof mij hoe jeugdig gracieus zij er in uitzag. Doch was de prijs om er een flauwte van te krijgen! In den avond naar Des Indes, alwaar door Z. Exc. den Senhor te dineeren genoodigd, en aldaar met diverse attaché's aangezeten. Het diner opperbest; en veel discours over de hooge politiek. Oostenrijk reeds in stukken en Duitschland op het punt van capitulatie; en volgens den Senhor gansch Europa voor de keuze in republieken te worden ingedeeld, of anders bedreigd door Bolsjewix, dewelken overal opdagend; hetwelk de hemel verhoede.

Zondag 27 October.
[...] Een zachte dag, zoodat met mijn vrouw gewandeld, en droeg deze haar nieuwen mantel in spijt van het warme weder. [...]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten