zondag 15 oktober 2023

Astrid Lindgren • 14 oktober 1939

Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling door Janny Middelbeek-Oortgiesen).

14 oktober Nu is de knokpartij serieus begonnen en nu gaat het om ons, weliswaar Finland in eerste instantie, maar daarvandaan is het geen grote stap. Nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Baltische staten in Moskou waren ‘uitgenodigd’, is het nu de beurt aan Finland, waarvan de minister, Paasikivi, al een paar dagen bij Stalin is; dagen waarin Finland, wij en de hele wereld in spanning zitten. Een groot deel van de bevolking van Helsinki is geëvacueerd en het land bereidt zich voor op een oorlog, maar men hoopt vurig dat die te vermijden is. De solidariteit tussen de Noordse landen is groter dan ooit. Koning Gustaf heeft alle staatshoofden van Scandinavië volgende week voor een conferentie in Stockholm uitgenodigd. Op dit ogenblik verlaat Finland zich op Zweden. We verwachten hier binnenkort een algehele mobilisatie. Lars is van school thuisgekomen met een paklijst voor een eventuele evacuatie en vandaag zijn mevrouw Stäckig en ik bij [warenhuis] PUB geweest om rugzakken en ondergoed voor onze jongens te kopen.
Een Engels slagschip, de Royal Oak, is tot zinken gebracht. Er was 1000 man aan boord; ik weet niet hoeveel er gered konden worden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten