dinsdag 1 oktober 2013

Nicolaas Beets / Jan Bastiaan Molewater -- 2 oktober 1834

Leiden 2 Oct.
Kan een Auteur naar 't college gaan? Neen! Hij heeft het te druk met de beschikking over zijne presentexemplaren.


Nicolaas Beets (1814-1903) was een Nederlandse schrijver. In zijn studententijd hield hij van 1833-1836 een dagboek bij.


Beets wilde niet naar college omdat hij het te druk had met het uitdelen van presentexemplaren van zijn net verschenen boek Jose, een Spaansch verhaal. Zijn medestudent Jan Bastiaan Molewater had het er moeilijk mee dat hij geen presentexemplaar kreeg.


Gisteren is de José van Beets in het licht verschenen en hij heeft aan eenige studenten daarvan heden present-exemplaren aangeboden, onder anderen aan Pluygers, maar mij niet. Ik had het anders van hem verwacht en hem meer gelijkheid en standvastigheid van geest toegekend. Vooral stond het dwaas dat hij er zelf mee verlegen was en mij niet durfde te laten bemerken dat hij er Pluygers een zond. Het heeft mij den ganschen dag gehinderd want diergelijke kleinigheden van hen dien ik achting en vriendschap toedraag! Maar vriendschap, van dat schijnsel heb ik al te veel het bedrog gezien om er nog aan te hechten en echter heb ik er zoo veel behoefte aan. Zoo inconsequent ben ik zelf. Ik vergeef het dus anderen gaarne. Echter spijt het mij dat het gebeurd is, ook heeft Gus zich weer bij dezen eenige minder loyale vreesselijk egoïstische uitdrukkingen laten ontvallen en dat alles stelt mij teleur. Waarlijk gij zijt geen esprit fort. Maar ik gebruik ook deze dagen campher en guajac en calx antimonii cum sulphure tegen de scrofula en dat is het geloof ik wat mijn geest zoo opgewonden maakt en zoo vatbaar voor allerlei aandoeningen. Ellendige menschen! ellendige ziel, die zich door een paar greintjes stof zóó laat wijzigen en veranderen.
Na den eten fiksch gewandeld, dat deed mij goed en toen Erudiendo et Oblectando bij Hoffman. De Baron heeft zich liederlijk aangesteld, dronken en náár. Als de vergaaring gesloten is verveelt zoo’n dispuut mij altoos.
Ik schijn nu toch eindelijk eens aan het werk te zullen komen. Ik ga lezen Friedländer’s Pathologie.


Jan Bastiaan Molewater (1813-1864) was ziekenhuisdirecteur te Rotterdam. Toen hij in Leiden studeerde hield hij van 1933-1935 een dagboek bij, dat is gepubliceerd als 'Hoe zal het mij afloopen'.

2 opmerkingen:

 1. Die kwikdampkuur op het omslag van 'Hoe zal het mij afloopen' ! De medicatie in bovenstaand stukje was ook voor syfilis bedoeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even gegoogled: ik moet je teleurstellen, het waren keurige jongens hoor!
   Scrofula blijkt een ander woord voor koningszeer, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningszeer en http://en.wikipedia.org/wiki/Tuberculous_cervical_lymphadenitis .

   Verwijderen