woensdag 1 oktober 2014

Christoffel Columbus -- 1 oktober 1492

Christoffel Columbus (1451-1506) ontdekte Amerika in 1492. Hij hield van die reis (1492-1493) een scheepsjournaal bij.

Maandag 1 oktober
Hij* hield zijn westelijke koers aan. Ze legden 25 leguas** af. Hij zei tegen de bemanning dat het er 20 waren. Ze kwamen terecht in een hevige regenval. De stuurman van het schip waarop de Admiraal* voer, gaf op deze ochtend als zijn mening dat ze tot nu toe vanaf het eiland Hierro 578 leguas hadden gevaren. De lagere telling, die door de Admiraal bekend was gemaakt aan de bemanning, bedroeg 584. Maar de ware telling, die door de Admiraal was berekend en door hem geheim werd gehouden, was 707.

Dinsdag 2 oktober
Hij bleef zijn westelijke koers aanhouden, in dit etmaal over 39 leguas, maar hij zei tegen de bemanning dat het er 30 waren. De zee bleef steeds glad en kalm, waarvoor wij, zoals de Admiraal hier opmerkt, God eeuwig dankbaar moeten zijn. Gewas dreef langs van oost naar west, het tegenovergestelde van wat ze gewend waren. Er waren veel vissen te zien. Er werd er een gedood. Ze zagen een witte vogel die op een meeuw leek.

Woensdag 3 oktober
Hij hield de gebruikelijke koers aan. Ze legden 47 leguas af. Hij zei tegen de bemanning dat het er 40 waren. Ze zagen stormvogels. En ook veel plukken groen gewas, deels sterk verdord, deels heel vers, met daaraan iets dat op een vrucht leek. Omdat ze geen vogels meer zagen, veronderstelde de Admiraal dat de op de kaart getekende eilanden nu achter hen lagen. Hij merkt daarbij op dat hij in de voorbije week en op de dagen dat zoveel erop wees dat ze dicht bij land waren, geen vertraging had willen oplopen door tegen de wind in te kruisen, ook al had hij informatie over bepaalde eilanden in die omgeving. Maar hij wilde geen tijd verliezen. Zijn doel was het bereiken van Indië en daarom zou het onverstandig zijn vertraging op te lopen.

* * Columbus schrijft over zichzelf in de hij-vorm. Ook duidt hij zichzelf aan met 'de Admiraal'.
** legua = Portugese mijl, bijna 6000 meterVertaling: Hans Werner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten