zondag 5 november 2023

Fernand Auwera • 5 november 1986

• Fernand Auwera (1929-2015) was een Vlaamse schrijver. Hij publicerde dagboekfragmenten in Dietsche Warande en Belfort.

5 november
Van Irina van Goeree enkele interessante boeken over China gekregen. Ze is er geweest en schrijft er over in haar nieuwe roman, ‘Morgen zingt de Timalia’. Ik tel momenteel af als een kind: nog zoveel keer slapen en ik vertrek. Naar Sjanghai.
De Goncourts waren blijkbaar geen grote reizigers, en dat is een pluspunt, want reisverhalen maken me altijd ziek van verlangen naar de steden en streken die ze beschrijven, en dus lees ik ze niet graag. Ze vestigen er mijn aandacht op dat de (hoe dan ook) fascinerende wereld ook voor mij is gemaakt, maar dat ik er geen gebruik van kan maken. Reisverhalen zijn enkel interessant als ze gaan over landen die ik in een zeer nabije toekomst eveneens zal bezoeken.
23.20u. Wie zijn koffer heeft gepakt en trein- of vliegtuigticket op zak heeft, gaat niet noodzakelijk op reis: hij verplaatst zich soms maar. De echte reiziger ontdekt elke stad, elk land opnieuw, en daardoor ook telkens iets over zichzelf. De zin van het reizen is reiziger worden, een mens die op vele plaatsen herboren wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten