dinsdag 7 november 2023

Ernesto Che Guevara • 8 november 1966

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

8.11.66
We hebben de dag doorgebracht in de maquis op minstens 100 meter van het huis en dicht bij de bergstroom. Een of andere muggensoort, die wel niet bijt maar toch erg hinderlijk is, maakt jacht op ons. De diverse insectensoorten die we tot nu toe zijn tegengekomen, zijn de yaguasa, de jején, de marigui, en verder muggen en teken.
Bigotes heeft met behulp van Arganaraz zijn jeep opgehaald en heeft met hem afgesproken wat inkopen voor hem te doen, zoals varkens en kippen. Ik had me voorgenomen om terwille van de informatie de wederwaardigheden van onze tocht te beschrijven, maar heb dat uitgesteld tot de volgende week, in de loop waarvan we de tweede groep verwachten.

9.11.66
Geen nieuws. Met Tumaini zijn we op verkenning uitgegaan, waarbij we de loop van de rivier de Nacahuasu (in feite een bergstroom) volgden, maar we zijn niet tot het punt geklommen waar hij ontspringt. Het is een diepliggende rivier, en er blijken in deze streek weinig mensen te komen. Als je je erop instelt, kun je het hier lang volhouden. 's Middags werden we door de hevige regen uit de maquis verjaagd en moesten we teruggaan naar het huis. Ik heb zes teken van mijn lichaam gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten