zondag 7 maart 2021

Julien Green • 8 maart 1970

Julien Green (1900-1998) was een Amerikaans-Franse, religieus ingestelde schrijver. Uit zijn zorgvuldig geformuleerde dagboeknotities komt hij naar voren als een gewetensvolle denker en zoeker. Fragmenten uit zijn dagboeken zijn door Greetje van den Bergh vertaald als Journaal 1946-1976.

8 maart — De onderzeeër Eurydice is gezonken. Zevenenvijftig mannen hebben in deze kist de dood gevonden. Volgens de berichten raak je in een dergelijke situatie heel snel in coma, maar misschien is een coma wel een marteling.
Een van mijn vrienden, een jonge priester, is bij Mauriac geweest, die weer graag elke veertien dagen zijn 'Bloc-notes' zou willen schrijven, en vooral —en dat lijkt me een slecht teken — weer graag terug zou willen naar Malagar.
Ik zei tegen die priester dat in het gebed dat nu na het Onze Vader gebeden wordt, de Heilige Maagd niet meer wordt genoemd, zoals vroeger. Antwoord: 'Dat was me nog niet opgevallen.' Dat geeft enig idee van de weg die is afgelegd sinds de 'hervorming'. Een priester die het niet opvalt dat de Heilige Maagd ontbreekt...
Het aardse paradijs bewaakt door een engel met een vlammend zwaard. Mijn jeugd was ook een paradijs bewaakt door een engel, dat was mijn moeder, en het vlammende zwaard dat zij in haar hand hield was het lange broodmes waarmee ze me bedreigde, en dat in het kaarslicht dramatisch glinsterde. In Partir avant le jour heb ik dat alles verteld.
Gisteren Jacques Petit op bezoek gehad. Ik zei tegen hem: 'Mei 1968 was eigenlijk een soort reusachtige puberteitsuitbarsting.' Dat is hij met me eens, hij meent inderdaad dat het geheel vooral een seksueel karakter had: een opstand tegen de vader, en wat die vertegenwoordigt. 'In Besançon,' voegt hij eraan toe, 'heerst een zeer strenge moraal onder de actievoerende studenten. Geen orgiën, zoals in de Sorbonne.'
Het Boek Daniël herlezen. Nebukadnezar beveelt de magiërs niet alleen zijn dromen uit te leggen, maar hem ook te vertellen wat hij heeft gedroomd en vergeten is. Zij antwoorden dat nog nooit iemand zo iets onredelijks aan magiërs heeft gevraagd. Daarop laat hij hen in stukken hakken; dat zal ze leren wat hun vak is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten