dinsdag 9 maart 2021

Judith Herzberg • 10 maart 1980

Judith Herzberg (1934) is een Nederlands dichteres en toneelschrijfster. In 1980 hield ze tijdens de draaidagen van de film Charlotte, waarvoor zij het scenario geschreven had, een dagboek bij, dat is gepubliceerd onder de titel Charlotte.

Maandag 10 maart
[...]
Maandagavond. Rushes. Nog steeds problemen met de camera, nu niet meer zo de scherpte, maar de bewegingen. Er moet een operator bij komen. In Amerika is dat gebruikelijk; bij ons doet meestal één man én licht én camera. Nu zal de cameraman die we hebben alleen het licht hoeven te doen en de operator bedient de camera zelf. Dit geeft natuurlijk financiële problemen, maar daar houd ik me niet mee bezig. Het is een van de merkwaardige tegenstrijdigheden, dat, terwijl een grote groep mensen aan een project werkt, met één zelfde doel, namelijk het doen slagen van de film, er toch, tijdens het maken, rolverdelingen ontstaan, zoals tussen de geldbeheerders en de geldgebruikers, die in tegengestelde richting trekken, en soms hard tegen hard.
Voor de cameraman kan dit niet makkelijk zijn, te moeten erkennen dat hij het toch niet aankan. Maar de stemming lijkt iets opgeklaard, nu er eindelijk een beslissing is genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten