woensdag 9 december 2020

Shaun Bythell • 10 december 2014

Shaun Bythell is the owner of The Bookshop in Wigtown, Scotland's National Book Town. Uit: Dagboek van een boekverkoper

Woensdag 10 december
Online bestellingen: 1
Boeken gevonden: 0

Nicky werkte vandaag, dus kon ik weg om een verzameling te bekijken in de buurt van Stirling, aan de oostelijke oever van Loch Lomond. Het huis waar ik moest zijn, lag in een adembenemend mooie glen en de weg ernaartoe was omzoomd door eeuwenoude loofbossen met hier en daar fraaie Victoriaanse villa's, waarvan mijn bestemming er één was. De bewoners waren een echtpaar van dezelfde leeftijd als mijn ouders. Hun huis stond vol met fraaie meubels en kunst. Ze waren hartelijk en aardig en voorzagen me van thee en koekjes terwijl ik me door de slordige duizend boeken in de diverse vertrekken heen werkte. Hun zoons hadden in Perthshire op kostschool gezeten en waren van mijn leeftijd, dus moeten onze wegen zich vast gekruist hebben bij een rugbytoernooi of zo. Zoals zo vaak wanneer mensen hun boeken van de hand doen gaan ze het huis verkopen en kleiner wonen, in hun geval in een appartement in het West End in Glasgow.
De collectie was van alles wat, maar bevatte ook interessant antiquarisch materiaal, onder andere een eerste druk van Barnards The Whisky Distilleries of the United Kingdom uit 1887, de enige eerste druk die ik ooit in handen heb gehad. Er zat ook een aantal heel aardige andere boeken over whisky bij, waaronder een paar antiquarische titels. Al keuvelend bleek dat hij voor zijn pensioen in de whisky-industrie had gewerkt en dat we een aantal gemeenschappelijke kennissen in die wereld hadden. Na wat beschaafd onderhandelen zijn we het eens geworden over een prijs van £1200 voor tien dozen met boeken.
De rit terug was een verschrikking. Ik was zo stom om de weg door de heuvels te nemen, dertig kilometer over smalle landweggetjes. De weg was besneeuwd, het hoosde van de regen en de wind ging tekeer. Van de andere kant passeerden er een paar volgeladen vrachtwagens van bosbeheer. Naarmate de weg omhoogging, ging de regen over in sneeuw; af en toe lichtte het bergachtige landschap op door bliksemflitsen. Rond zessen was ik eindelijk thuis.

Kastotaal £85,98
7 klanten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten