zondag 27 december 2020

Otto van Lidth de Jeude • 26 december 1944

Otto van Lidth de Jeude (1881-1952) was een Nederlandse waterbouwkundige en politicus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Londen. Hij was voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en vanaf 1942 minister van Oorlog. Over de periode 1940-1945 hield hij een dagboek bij.

24 December 1944
Zondag. Heerlijk uitrusten. Niets gedaan. Gans gegeten. Bridge enz. Den geheelen dag thuis gebleven.Vriesweer met rijp. Het is een prachtig gezicht in den tuin.

25 December 1944
Eerste Kerstdag. Een pracht kalkoen, van mijn vriend Thane gekregen, onder algemeene instemming verorberd.
Churchill met Eden naar Athene in verband met de aldaar gerezen moeilijkheden. Een uitstekende, politieke zet van den Premier, doch wat moet hij, de zeventigjarige, zich inspanningen getroosten.
Het eenige wat mijn rust stoort zijn herhaalde telefonen uit Londen. Luik wordt door de moffen bedreigd. Zij zijn op 30 mijlen afstand. Natuurlijk gevoelt men zich in Maastricht niet op zijn gemak.

26 December 1944
Tweede Kerstdag, 's Middags weer terug naar Londen om weer in den maalstroom te duiken. Besprekingen met Dr. Koch die rapport uitbrengt over zijn dienstreis naar Nederland voorbereiding Mil . Geneeskundige Dienst - , met mevrouw Van de Wilde, secretaresse van Mr. Burger, die mij een paar ontwerp-KB's voorlegt en met Mr. Fock over eenige geheime telegrammen. —

Geen opmerkingen:

Een reactie posten