zondag 8 juli 2018

Jean Cocteau -- 8 juli 1953

Jean Cocteau (1889–1963) was een Frans dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en filmmaker. Een selectie uit de dagboeken die hij tussen 1942 en 1954 bijhield zijn in het Nederlands verschenen onder de titel Dagboek van een duizendkunstenaar (vertaald door Joop van Helmond).

8 juli
Tijdens het dansen drinken de zigeuners veel. (Meerdere flessen whisky.) Ze worden niet dronken. Ze winden zich op om in. de trance van de flamenco te komen. Ze dragen prachtige overhemden en perfect gesneden pakken. Al naargelang de dans dragen ze het hemd in de broek of trekken het eruit en leggen er om het middel een knoop in. Ze verruilen hun gewone schoenen voor schoenen met hoge hakken. De vrouwen trekken een jurk aan met witte noppen en volanten. Hun verwarde haar bedekt soms helemaal hun gezicht. Af en toe trekken ze de sjaal van hun schouders en zwaaien ermee om hun lichaam terwijl ze op één plek met hun voeten blijven roffelen.

Het dansen vindt plaats in kleine kroegen in de straten van Jean Genets Journal du voleur [Barrio Chino].

Hier heerst de mening dat Lorca het slachtoffer was van persoonlijke wraak. Hij woonde bij communistische vrienden in Granada. Die vrienden, die bang waren dat ze hem bij hen zouden vinden, brachten hem onvoorzichtig genoeg onder in een dorp in plaats van hem onder te laten gaan in een grote stad. Alles wat in Granada werd ondernomen om hem terug te vinden en te redden was onbeholpen. Zijn vijanden hebben hem in het dorp opgespoord en de executie zou zich hebben voltrokken onder een olijfboom. Lorca had om een priester gevraagd. Die werd hem geweigerd met het commentaar dat zijn ziel met te redden viel.

De Spaanse censuur. Hij staat de geest niet toe adem te halen maar smoort het leven in de kiem. Ze zijn zich er met van bewust dat de geringste coupure gelijkstaat aan een fout van de torero en het werk het leven kost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten