donderdag 18 mei 2017

Julien Green -- 18 mei 1968

Julien Green (1900-1998) was een Amerikaans-Franse, religieus ingestelde schrijver. Fragmenten uit zijn dagboeken zijn door Greetje van den Bergh vertaald als Journaal 1946-1976.

• In mei 1968 brak in Parijs een studentenoproer uit, dat zich ontwikkelde tot een algemene staking in heel Frankrijk.

18 mei
De sfeer in Parijs was dreigend, de afgelopen dagen. Stakingen, demonstraties enzovoort. Het Odéon door de studenten bezet. De directeur van het theater zou onverwachte verklaringen hebben afgelegd, die naar verluidt met een donderend, ironisch gejuich werden ontvangen. Kostuums van spelers zijn verbrand, archieven vernield.
Terneergeslagen door het nieuws liep ik vrijdagochtend, omdat het schrijven toch niet wilde lukken, Saint-Thomas d’Aquin binnen. In de buurt van het altaar stond de pastoor van deze kerk naast een negerjongetje dat hardop de zaligsprekingen uit de Bergrede las en op een charmante manier struikelde over ‘barmhartigen’: ‘Zalig de bramhartigen.’ ‘B-a-r-m-hartigen,’ verbeterde de priester. Ik ben tot het eind toe blijven luisteren naar dat zuivere stemmetje dat deze onmetelijke dingen zei, en mijn hart kromp ineen van droefheid bij de gedachte aan wat er in de stad gebeurde, in deze stad die zich zo weinig aantrekt van het evangelie van Christus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten