woensdag 13 januari 2021

Shaun Bythell • 14 januari 2015

Shaun Bythell is the owner of 'The Bookshop' in Wigtown, Scotland's National Book Town. Uit: Dagboek van een boekverkoper.

Woensdag 14 januari
ONLINE BESTELLINGEN: 8
BOEKEN GEVONDEN: 4
Vanmorgen voor openingstijd de bus naar de garage gebracht voor een beurt. Ik was het glad vergeten. Daardoor had ik geen vervoer om op ziekenbezoek te gaan bij Jessie. Ik heb Vincent verteld dat Jessie opgenomen is en hij beloofde de bus met voorrang na te kijken.
Rond elven stopte de excursiebus van Shearings voor de deur. Normaal dromt er dan een stoet pensionado's met de hand stevig op de knip de winkel in. Ze kopen nooit iets, grissen alles wat gratis is mee en klagen honderduit over de prijzen. Vandaag kwam er alleen een jonge vrouw binnen die beleefd en interessant was en zelfs een paar boeken heeft gekocht. Ik vroeg of ze haar soms gegijzeld hadden, waarop ze me bevreemd aankeek en behoedzaam achteruit naar de deur schuifelde.
Vanmiddag dwaalde een bezoeker een uur lang door de winkel. Uiteindelijk kwam hij naar me toe: 'Ik koop nooit tweedehands boeken. Je weet niet wie ze in handen heeft gehad of waar ze hebben gelegen.' Afgezien van het feit dat het nogal tactloos is om zoiets tegen een verkoper van tweedehands boeken te zeggen, is het natuurlijk altijd de vraag door wiens handen die boeken gegaan zijn - ongetwijfeld van dominees tot moordenaars. Voor deze klant was dat iets beangstigends, maar voor anderen is zo'n mysterieuze herkomst juist iets wat tot de verbeelding spreekt.
Ik had het een keer met een vriend over aantekeningen en kantlijnopmerkingen in boeken. Ook daarover zijn de meningen verdeeld. Af en toe worden Amazon-orders teruggestuurd omdat de klant opmerkingen van eerdere lezers in een boek heeft aangetroffen die wij over het hoofd hebben gezien. Zelf stoor ik me nooit aan zulke toevoegingen, ik vind ze juist fascinerend als inkijkje in de denktrant van iemand anders die dat boek ook heeft gelezen.

KASTOTAAL £77,80
8 KLANTEN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten