dinsdag 5 januari 2021

Constantijn Huygens jr. • 6 januari 1695

Constantijn Huygens jr. (1628-1697) was een Nederlandse staatsman. Hij was daarnaast bekend om zijn werk aan wetenschappelijke instrumenten en als kroniekschrijver van zijn tijd.

6 Dond.
Smergens seyde Marie, gehoort te hebben dat de Coningin [Mary II] veel beter was en geslapen hadde.
Sylvius att bij mij met Sonnius, seyde dat de Conn niet beter was; dat sij wat bloedt van onderen quijt geworden was, en̅ oock uyt haer keel.
Betaelde aen Sonnius 52 ℔ sterl. voor papiere konst, in de vendue tot Walton, die in̅ voorgaende Novemb. etc. gekocht hadde.

7 Vrijd.
Marie quam smergens voor mijn bedt seggen omtr. 8 ueren, dat de Coningin de voorgaende nacht omtr. 2 of 3 ueren gestorven was. Hadde den dagh te voren smiddaghs noch in haer bedt opgeseten, en een watergruwel met haer eygen handt gegeten.
Smerg. was Sylvius bij mij en at daer smiddaghs.
Naer̅ eten reed naer Kinsinghton. De Con. was in sijn bedtkaemer, en̅ de deur van de kleine camer daer voor gesloten, en̅ niemant daerop, gelijck sagh als daerop quam en̅ niemant daer en sagh als la Fontaine, de backstairs. Siende daer niet te doen was, reed naer huys, eerst noch wat met Golstein gepraet hebbende, die op de trap ontmoetede.
Dese naermiddach wierdt het lichaem van Conn gebalsemt, en̅ la Fontaine seyde mij, dat hij al de vensters van̅ antichambre wat opengeset hadde om de quade lucht, die van het lichaem tot daertoe quam.
Naermidd. was tot nicht Vernatti, en̅ n. Becker liet seggen, dat sij niet thuys was (falso), en praete daer met haer en̅ de oude tot 8 ueren.

1 opmerking: