zondag 17 januari 2021

Phyllis Chesler • 16 januari 1978

Phyllis Chesler (1940) is een Amerikaanse schrijfster en hoogleraar psychologie. In With Child: A Diary of Motherhood (1979) beschrijft ze wat het is en hoe het voelt om moeder te worden. Het boek is in het Nederlands vertaald als Moeder met kind (vertaling Elise Marijns).

16 januari 1978
Je hebt altijd honger. Het is altijd voedingstijd. Je zuigt een uur lang, om de tweeëneenhalf uur. Een vrouw die dit doet kan niets anders doen - tenzij ze het mag doen terwijl ze het kind voedt.
Mijn vriendin Clara is hoofd van een psychiatrische afdeling. Vorig jaar heeft ze geprobeerd de baby te voeden tijdens haar werk. De andere psychiaters, de patiënten konden daar niet tegen. Ze werd beschuldigd van exhibitionisme! Een dokter als voedende moeder, dat is te bedreigend.
Mijn vriendin Sharon vertelt me dat ze zich zelf toedekte met een deken wanneer ze haar kind de borst gaf in de zitkamer van vrienden! Een moeder die haar kind de borst geeft wordt niet getolereerd.
Vrouwen, van boven naakt, van onderen naakt, dansend in kooien; televisieactrices die hun boezem laten dansen, pornografische tijdschriften. Overal wordt de vrouwenborst ontbloot. Maar niet op een gewone, van nature heilige manier. Borstvoeding is nog steeds een smerige, stiekeme keuze. Geen trots, openlijk feit.
'Doe het niet, Phyllis. Het is de pest voor je borsten,' beweren twee vriendinnen.
Ariel*, wat zal er met ons gebeuren wanneer we de deur uitgaan?


* Ariel is de naam van haar zoon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten