donderdag 1 mei 2014

Julien Green -- 2 mei 1954

Julien Green (1900-1998) was een Amerikaans-Franse schrijver. Fragmenten uit zijn dagboeken zijn door Greetje van den Bergh vertaald als Journaal 1946-1976.

2 mei - Is er iets dat werkelijk de moeite waard is om te worden gezegd? Een korte wandeling langs de Seine en een blik in de boekenstalletjes op de kaden overtuigen me er voor de honderd-duizendste keer van dat de overgrote meerderheid van de boeken die geschreven worden ons nauwelijks verrijken. Toch moet je net doen alsof je gelooft in het enorme belang van wat je doet. Dat is het enige waarvoor we op aarde zijn. Ik geloof steeds meer dat alles leeg en ijdel is, behalve de liefde, want de liefde is God. In deze kamer vol boeken waar ik schrijf, heb ik meer dan eens het niets in de ogen gekeken... We moeten God vragen om een nieuw hart dat ons losmaakt van de wereld.

7 mei - Toen ik twintig was legde ik mijn bijbel voor me op tafel en zei tegen mezelf: 'Ik ga doen wat dit boek zegt dat ik doen moet, en verdorie nog toe, dan zal ik kuis zijn!' Dat was precies het omgekeerde van de goede methode. Wat een wilskracht, wat een hovaardij!
Alom heerst verslagenheid over de val van Dien Bien Phu, hoewel we erop waren voorbereid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten