zaterdag 30 maart 2013

Jacob Keller -- 30 maart 1918

Omtrent den honger ‘t volgende. Vanaf 1 April moeten we 14 dagen van/voor? onze broodkaart doen. Een broodkaart is 2800 Gram. Dus voortaan 2 ons brood per dag en per hoofd. Het is treurig. Varkensvleesch zoo goed als niet meer te verkrijgen. Er is in de afgeloopen week niet ééne koe noch te Dordt noch te ‘s Gravendeel geslacht. Alleen wat vette kalvers. Het vleesch zelfs het gehakt daar van kost f 2,00 per 5 ons. Vele menschen moeten beslist honger lijden, dat is vast. Wij nog niet. We hebben verleden week, ondanks het strenge slachtverbod, een schram geslacht die op de mestput liep. Dus we hebben spek. We hebben ook tarwemeel en daar laten we brood van bakken ter aanvulling op onze broodkaarten. We hebben volop aardappelen, boter en vet. Ook hebben we nog rijst, tabak en cigaren. En ook we hebben volop eieren. Mijn liefste wat wil je nog meer? Er is een bezwaar tegen n.l. dat we een gedeelte niet eerlijk hebben. Zoo als b.v. tarwemeel en rijst dat is contrabande. Maar dat verbodene maakt het juist pikant.

En van den oorlog. De Duitschers hebben reuzen (?) overwinning gemaakt hier op het Westfront. De slag die geleverd is, en die al zoo lang werd verwacht, noemen de Duitscher de keizerslag. Misschien, vooral als deze slag door verdere overwinningen wordt gevolgd zal hij in de geschiedenis bekend blijven. Wie het wint die winne het, maar het is te hopen van spoedig opdat er een einde aan het moorden en hongerlijden kan komen.


Dagboekfragmenten van Jacob Keller (1872-1956)

1 opmerking:

  1. Mooi om dit dagboekfragment van mijn overgrootvader via via hier tegen te komen. Een ver familielid die hem nog gekend heeft zei laatst tegen me dat hij meer een intellectueel dan een boer was, hij had gedichten in de stal hangen. Het zou hem goed gedaan hebben tussen zulke illustere namen een plekje te hebben. Mijn favoriet uit zijn dagboek is een in memoriam van zijn hond. http://kellerdagboeken.wordpress.com/1914/07/18/bij-de-dood-van-een-hond/#comment-401

    BeantwoordenVerwijderen