woensdag 21 augustus 2024

Gerard Bilders • 22 augustus 1860

Gerard Bilders (1838-1865) was een Nederlandse schilder. Zijn brieven en dagboek zijn te lezen bij de dbnl.

Opheusden Woensdag 22 Augustus 1860.
HOOGGEACHTE HEER!

Spoedig wil ik u een paar regels schrijven, om u te melden, dat ik gisteren hier ben aangekomen. Mijn vader heeft mij een beetje geld gegeven, waarvan ik dadelijk voor mijne studie gebruik heb gemaakt. Zon en warmte zullen, hoop ik, het overige voor mij doen.

Opheusden Zaturdag
HOOGGEACHTE HEER!

Ik heb te worstelen met duizend aanvallen van ontevredenheid en magtelooze woede op het weder. Ik stel mij elk oogenblik voor, dat ik zonder studies zal terugkomen en dan niets voor dezen winter hebben. Die gedachte is pijnigend. Doch iedereen moet het dulden en ik dus ook.
Het is hier mooi en welig, doch razend koud en vochtig, vooral in huis. Er heerscht, in mijn gevoel ten minste, eene Novembertemperatuur.
Ik hoop u spoedig een bezoek te brengen. 's Morgens kan ik met de diligence van Wageningen gaan en 's middags terugloopen of mogelijk heen en terug te voet. Het schijnt hier het land der vetweiders te zijn, althans beesten en menschen getuigen het. Er zijn hier heeren met vervaarlijke buiken, precies als degenen, die in de Illustration bij de Durham ossen stonden. Ik woon bij den veerman, vlak aan den Rijn; het uitzigt op de Greb is mooi. Ik zal beginnen met eens rond te zien en mijn schildertoestel in orde te brengen, en dan aan den slag, wanneer het droog blijft.

Amsterdam 3 September 1860.
HOOGGEACHTE HEER!

Meer en meer word ik overtuigd, dat ik in den laatsten tijd een ongeluksvogel geweest ben. Twaalf dagen heb ik aan het veerhuis doorgebragt, in naamlooze verveling. Elken morgen stond ik met regen op en ging er mede naar bed. Tusschenbeide eens een storm. Ik maakte geene studie van eenige beteekenis, wist met mijn tijd geen raad en vlugtte verleden week Vrijdag naar Amsterdam terug. Ik heb thans den tijd het weder op mijn gemak af te wachten, en wordt het goed, dan heb ik twee plannen: vooreerst eenige dagen naar de Koene-molen te gaan, anderhalf uur hier van daan, waar ik een paar sujetten weet, en dan eenige dagen bij mijne familie te Utrecht te gaan logeren, alwaar buiten de stad mooije plekjes zijn en ik eenige studies hoop magtig te worden.
Gelderland schrap ik voor dezen zomer door. Middelerwijl heb ik de expositie van Arti gezien, waar ik drie schilderijen heb. De stedelijke tentoonstelling opent heden; daar heb ik er twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten