maandag 26 augustus 2019

Benoîte Groult • 27 augustus 1993

Benoîte Groult (1920-2016) was een Franse schrijfster, die grote bekendheid verwierf met Zout op mijn huid. De man die model stond voor de mannelijke hoofdpersoon was op later leeftijd lange tijd haar minnaar, en zocht haar jaarlijks op in Ierland, waar ze dan op vakantie was met haar man (die hen dan even alleen liet). Haar dagboeken van al die vakanties in Ierland zijn gepubliceerd als Journal d'Irlande, en in het Nederlands vertaald als Iers dagboek.

26 augustus
Paul [Groult's echtgenoot] is gisterochtend vertrokken, zo goed als hersteld. En gisteravond is Kurt [Groult's minnaar] aangekomen. Ik keek niet bepaald verlangend naar zijn komst uit: ik was bang dat hij afgetakeld zou zijn. Maar nee: niet afgetakeld! Dezelfde. Maar nog altijd even slecht gekleed: een te ruime, versleten spijkerbroek vol kreukels; zijn hemd dat uit de boord van zijn overhemd omhoogkruipt. Maar goed, binnenkort wordt hij drieëntachtig en iedereen schat hem tien jaar jonger.

27 augustus
Helaas: zijn hartkwaal en vooral zijn medicatie beperken hem in bed. Geen doubles meer uiteraard, maar de passie waarmee hij me aankijkt, aanraakt, lieve woordjes tegen me zegt... Als hij me niet kust, masseert hij mijn voeten, als hij me niet streelt, zalft hij me met zijn verliefde blikken. Maar de val van zijn zo vrijpostige, zo onvermoeibare en onvergetelijke roede drukt op onze relatie en ontmoedigt hem. Ten onrechte, want ik klaag niet en wil hem nog steeds. Al hoort plafonds witten of zwaar tillen ook niet meer tot de mogelijkheden!
En ik mag ook niet vergeten dat hij een levend stuk van mijn auteursrecht voor Zout op mijn huid is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten