woensdag 22 mei 2013

Cesare Pavese -- 22 mei 1945

Béguin, L'âme romantique et le rêve.
(Idee die men terugvindt bij Schubert, Carus, Schopenhauer en C.G. Jung.)
Door zijn voorliefde voor jeugdherinneringen vindt K.P. Moritz getuigenissen terug van een toestand die aan het lezen is voorafgegaan en die in de kinderjaren nog vers is en sporen achterlaat. Hij vertegenwoordigt dus niet alleen de vlucht uit de werkelijkheid van zijn eigen tijd, maar uit de werkelijkheid en bloc. Typisch streven van de protoromantiek. Ze verlangen ernaar zichzelf te veranderen in natuurlijke objecten (Shelley-Leopardi). Zo ziet men in de natuur (de wolk, de donder, de golf van Shelley en Leopardi) een middel om deel te kunnen hebben aan een leven dat niet meer bestaat uit de menselijke conditie. Zo zoeken ze naar dromen, niet alleen om aan de alledaagse werkelijkheid te ontsnappen, maar ook om toegang te vinden tot een ervaring van voor de geboorte. Zo verlangt men ernaar om te worden opgenomen in het Al, dat prenatale werkelijkheid lijkt.
(blz. 72) 'Contre les hommes, mais aussi contre ses propres fai-blesses et ses doutes, 1'oubli peut être trouvé dans le jeu. Puisque la vie, lorsqu'on Taffronte avec toute la gravité de son interrogation et de ses espoirs est terrible, il faut jouer d'elle. Se donner un róle aux yeux d'autrui nest pas encore assez: jouons si bien que nous soyons nous-mêmes notre dupe. Montrons a la vie que nous sommes capable de la démasquer, de nous faire d'elle un jouet, de nous prouver ainsi la souvéraineté de notre esprit. Les romantiques appelleront ironie cette virtuosité, quils apparenteront de la poésie...'

Sommige vrouwenkleren zijn zo mooi dat men ze in stukken zou willen scheuren.


Cesare Pavese (1908-1950) was een Italiaanse schrijver. In 2003 verscheen Leven als ambacht, met daarin dagboeken en brieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten