zondag 3 mei 2015

Maarten 't Hart -- 4 mei 1999

4 mei. Droom – W. H. Auden heeft terecht gezegd dat andermans dromen zo vervelend zijn. Gewoonlijk val ik daarom nooit iemand lastig met mijn dromen. Maar wat ik vannacht droomde! Ik stond uit te kijken door het raam van de zijdeur. Een kolossaal, lichtroze varken kwam aanrennen door de boomgaard en wierp zich met zijn volle gewicht tegen de zijdeur. Door de klap viel hij achterover op het grind. Hij schreeuwde alsof hij gekeeld werd. Hij krabbelde overeind, snelde door de boomgaard naar de sloot, begaf zich te water en zwom langs de omgewaaide populier naar de overkant. Daar probeerde hij tegen de walkant op te klauteren. Ondertussen was een tweede varken, zo mogelijk nog groter, door de boomgaard aan komen daveren, en ook dat reuzendier wierp zich tegen mijn zijdeur. Ook hij viel achterover en schreeuwde luid. Het eerste varken werkte zich intussen omhoog langs de walkant. Het tweede richtte zich op, en begaf zich eveneens naar de omgewaaide populier. Toen werd ik wakker zodat ik helaas niet weet of het eerste varken weer op het droge is gekomen, en of het tweede varken hem volgde.

Gezondheidswaan – De zuster van mijn grootvader leed aan godsdienstwaanzin. Ze dacht dat ze Maria Magdalena was. Zo erg is het bij mij nog niet, ik zou dolgraag Izebel willen zijn, maar verkondig nog niet dat ik het ben. Soms bekruipt me echter wel het bange vermoeden dat ik lijd aan gezondheidswaanzin. ’s Morgens vroeg neem ik op mijn nuchtere maag een gedroogde, ontzwavelde abrikoos. Dat zou bloeddrukverlagend werken.
Vervolgens eet ik vier donkerbruine boterhammen. De ene dag prokornbrood. Minder zout dan gewoon brood. Bevat allerlei mineralen. De volgende dag vikornbrood. Veel vitamine b.
Om half negen neem ik altijd een capsule q 10 super. Het coënzym q 10, van nature in ons lichaam aanwezig, maar helaas in steeds kleinere hoeveelheden naarmate je ouder wordt, verstevigt het tandvlees, verlaagt de bloeddruk, versterkt de hartspier. Al vrij snel nadat ik het begon te slikken had ik geen last meer van bloedend tandvlees als ik ’s avonds mijn tanden poetste.
Om een uur of half tien neem ik een hapje gepelde pompoenpitten. Van mijn Engelse zwager heb ik gehoord dat daar een stofje in zit dat de kans op prostaataandoeningen vermindert. Mocht het niet waar zijn – zo’n hapje pompoenpitten is buitengewoon smakelijk. Voor diezelfde prostaat eet ik ook elke dag een paar tomaten. In tomaten zit lycopeen en dat schijnt de kans op prostaatkanker te verminderen. Bij Italiaanse mannen komt minder prostaatkanker voor dan bij controlegroepen en dat zou te danken zijn aan het feit dat Italianen zoveel tomaten eten.
Uiteraard drink ik al sinds jaar en dag geen koffie meer. In plaats daarvan drink ik groene Chinese thee. Daarin schijnen allerlei stoffen te zitten die de vrije radicalen uit ons lichaam wegvangen.
Tussen de middag weer pro- of vikornbrood en een halve liter zelfgemaakte yoghurt. De melk haal ik bij Bertus, is dus niet fabrieksmatig behandeld. Mijn yoghurtplantje ververs ik regelmatig.
Na de middagboterham slik ik amlopidine, ofwel norvasc. Dat is een calciumantagonist die de bloeddruk verlaagt. Ik zou dat middel veel liever niet slikken, want er zijn vage geruchten dat het de kans op het optreden van tumoren vergroot, maar het helpt in mijn geval goed tegen de hoge bloeddruk. Andere middelen, bètablokkers, plasmiddelen, bleken geen effect te hebben, en dit middel werkt. Zelfs in de lage dosis van 5 mg. Dus vooruit maar. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer last ik heb van boezemfibrillatie. Met norvasc: bloeddruk 140/90.
Een bezwaar van die calciumantagonisten is dat grapefruits een stofje bevatten die hun werking in ongunstige zin versterkt. Dus ik moet er helaas van afzien om grapefruits te eten. En dat is spijtig, want die bevatten naar het schijnt allerlei reuzegezonde stoffen. Ik compenseer dat met sinaasappels. Elke dag minstens twee. En ananas. Elke dag een schijf (vers). In ananas zit bromeline en dat zou heel goed zijn voor de bloedvaten. Daarnaast eet ik ook elke dag een kiwi. Veel vitamine c, veel vitamine e. En een mango. Ook vitamine c en provitamine a.
Voor het avondeten drink ik altijd één en ook niet meer dan één glas rode wijn. Zou ook goed zijn voor hart en bloedvaten. Bij het avondeten eet ik altijd rauwkost, bij voorkeur geraspte winterwortel met vers sinaasappelsap erdoorheen. Vlees eet ik nooit. Vis tweemaal per week. En dan alleen vette vis, haring, zalm of makreel.
Na het eten slik ik een zink-seleniumpil. We krijgen in Nederland in ons voedsel veel te weinig selenium binnen. Selenium schijnt de kans op het optreden van tumoren te verminderen. Datzelfde geldt trouwens ook voor foliumzuur. Dat zou ik dus ook moeten gaan slikken, want ofschoon het voorkomt in onder meer asperges en spinazie krijgen we daar ook te weinig van binnen.
Al mijn rauwkost maak ik aan met olijfolie. Al wat ik bak, bak ik ook met olijfolie. Die olie is namelijk het best bestand tegen hoge temperaturen.
Wat ik waarschijnlijk te weinig binnenkrijg is linolzuur. Ik moet nog iets bedenken om daar verandering in te brengen.
Ik smeer geen margarine of boter op mijn brood. Ik gebruik geen magnetron.
’s Avonds om acht uur slik ik een pil Phosetamin. Die pil bevat een magnesiumzout. Phosetamin is niet in Nederland verkrijgbaar en wordt me regelmatig door mijn Duitse uitgeefster toegestuurd. Sinds ik dat ben gaan slikken, heb ik, behalve als ik onder spanning sta, veel minder last van boezemfibrillatie.
Me dunkt, als je deze lijst bekijkt, moet je wel tot de conclusie komen dat ik aan gezondsheidswaanzin lijd. Ik ben trouwens bang dat ik nog van alles vergeten heb. O ja, ik eet ook tweemaal per week sojaboontjes. Ook die schijnen de kans op het optreden van tumoren te verminderen. En natuurlijk gaat er bij elke warme maaltijd een half dozijn teentjes knoflook door het eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten