zondag 17 mei 2015

Adriaan Keller -- 18 mei 1940

• Beschrijving door Adriaan Keller (1906-198?) van gebeurtenissen tijdens de invasie van Nederland. Keller was doofgeboren, dat zie je terug in zijn taalgebruik.

18 mei 1940: Het is vreeselijk week achter den rug, dat ik hoop nooit mee zal maken. Gelukkig hier alles goed en familie ook, en ook geen gewond. Nu begint.

Vrijdagmorgen 10 mei wordt opgebeld van Mout om 4 uur er zitten vol vliegtuigen in de lucht. Wij ga kijken en luitenant hier ingekwartierd ook kijken, alleen overjas aan. Wel half uur lang overal wordt geschoten door luchtafweergeschut. (…?) Misschien voor waarschuwing. Maar ineens zag ik een vliegtuig met kop naar beneden bij vd Zee 3 bommen uit en vreeselijk knal en rook uitsteeg. Mijn vrouw en ik zoo geschrokken en wij vluchtten naar hoen van de dijk onder noteboom. Vreeselijk geluid van vliegtuigen komen van de lucht en vliegt zoo laag, net over schuur, wel 20 stukds. Wij waren bang voor bommen en mitrailleur af en toe hooren schieten.

Toen was alles stil geworden en ik ga kijken over de dijk en zag alles wit van valscherm uit de vliegtuig, wel 50 stuks. Nu begrijp wij dat oorlog begin door Duitsch(land) aangevallen. Nu vluchtte wij naar huis om geld halen en zoo naar P. Mouten(?). Toen ik in de keuken voelde ik luchtdruk van de bom in oude dijk gevallen bij de vijzel daar start (…?)mast die niet be?et maar er was geen soldaten in. Wel honderden pannen van de schuur afgegleden, weinig kapot. Toen wij naar P Mout gaan zagen wij nog meer valscherm meer op zesmorgen over de thuis en op ‘t land van B de Jong. De Duitschers komen direkt naar ons zwaar bewapend handgranaten revolver geweer mitrailleur zelf ook fiets bij. We zagen bij B. De Jong op schuur roode kruis vlag door Duitsch bezet.

Wij gingen naar binnen bij P Mout hagel vloog langs mijn ooren tusschen mij en a Vermaat vermoedelijk van de stee afkomst(ig). Wij gauw binnen en lagen plat op de vloer. Enkele minuten later stapte Duitschers binnen met revolver in de hand en vraag naar wapens en soldaten. (…?) Toen was alles rustig, gingen wij naar buiten en zagen nog 20 Duitschers voorbij. Ze moesten naar Willemsdorp om brug bezetten.

Toen wij naar de stee kijken wat gebeurt. Erg beschoten raam van dienstbode kamer helemaal kapot geslagen en groote raam van keuken kapot en deur zwaar beschadigd om naar binnen komen. Vermoedelijk beschoten door onze soldaat met mitraileur op de keukendeur, maar spoedig overgegeven omdat geen patronen meer. 3 soldaten en 1 officier direkt gevangen en verder vervoerd Bij de dam van 2 Morgen ligt iemand op de weg en ik ging kijken. ‘t was Duitscher doodgeschoten door ‘t hoofd. Toen was alles rustig ging ik met Piet en A Vermaat melken.

Half uur later kwamen 3 Duitschers met revolver in de hand om paarden voor batterij (?) uit ‘t land halen. Maar toen ging ik zelf met tractor halen. Eerst vier uit 2 Morgen en andere vier uit Koolzaak. Toen moet ik nog 1 halen maar mijn vrouw wordt zoo onrustig, riep aan mij om naar huis te komen, want elke keer vliegtuig laag over ons heen. Bang voor schieten, maar de piloot zag allang dat bezet is.

Toen alle kanonnen op de weg gebracht, wordt gehaald door Duitscher twee auto die gestolen achter vast? binden moesten naar Willemsdorp. Die nog niet bezet. Nog van alle kanten beschoten en auto terug vol met kogelgaten.

Onze auto ook weg en fietsen Overal hooren schiten. Van de Hoeksche Waard af geschoten zoo naar Willemsdorp. Heel dorp staatt brang en plat geschoten en ook naar Tol voor barak maar allemaal naast. Weinig huis beschadigd wel veel in ‘t land. Op A de Jong ook nog granaat maar niet ontploft. Heel een dag kanon dreunen. Hiervandaan goed zien kogel door de lucht en ontploft ook probeeren op de brug kapot maar de brug is veel te sterk. Dubbeldam en Dordrecht nog niet bezet wel drie dagen geduurd toen wel overgeven door tankswagen. ‘t Is vreeselijk wapen.

Langs spoorlijn zien wij elke dat krijgsgevangenen naar Willemsdorp , honderden. Wij sliepen 4 nachten bij P Mout op de vloer. Derde nacht waren allemaal zoo bang geweest, want de Duitscher heeft ons gewaarschuwd dat hier bommen laten vallen. Wij schuilen in de huiskamer tot middernacht. Het was niet bijzonder gebeurd, de Duitscher ons voor de gek houden om wat uit huis stelen. Weinig gestolen. Fototoestel, nagemaakte gouden halsband en eieren. Vele boerderijen afgebrand op Wieldrecht. Bij Pa niet beschadigd alleen enkele kogels door de muren.

? Aan de weg ? Goud Overwater afgebrand en ook Gravenstein. J. Jas, P. Dies?, Dekker enz. Voor J. Jas alle koeien en paarden binnen en onze soldaten ook binnen de Duitscher kunnen niet bij komen en toen vliegtuig brandbom op schuur. Alles verbrand. In Rotterdam moesten ook vreeselijk gebombardeerd en verbrand 270 straten verbrand 70 000 gezinnen dakloos. Bij schoonvader niets gebeurd. Gelukkig nu alles weer rustig. 5 dagen arbeiders weggebleven en nu weer gewoon aan de gang.

Verleden week vrijdag wel 30 zware vrachtauto hier op de erf van luchtafweer geschut die op ‘t land van B de Jong opgesteld weer weg. Ik was bang voor vijand bom laten vallen op stee dus maar drie dagen hier gebleven. Wij moesten alles bij houden voor stelen maar niet veel gedaan op andere plaats veel erger, bij de Vlaming 5 melkkoeien (?) en J. Visser 3 paarden weg en heel huis leeg geplunderd.

Gelukkig mijn vrouw zoo goed Duitsch spreken, voor mij is groote geruststelling. Maar zij is nog zeer bang voor vliegtuigen die elke nacht overvliegen, wakker worden. Ik schrijf niet meer verder. Kan wel boek vol maken maar ik zal toch nooit vergeten over de oorlog.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten