zondag 11 februari 2024

Jan Terlouw • 10 februari 1982

• Voormalig politicus Jan Terlouw (1931) hield in 1981/1982 (hij was toen minister van Economische Zaken en vicepremier) een politiek dagboek bij dat is gepubliceerd als Naar zeventien zetels en terug.

Woensdag 10 februari
Gisteren en vandaag Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. Het deed eigenaardig aan om beschouwingen te horen over de kabinetsformatie. Wat is dat allemaal lang geleden. Overigens vond ik het serene sfeertje weldadig. Iemand als fractievoorzitter Christiaanse verpakt zijn kritiek in een menigte vriendelijkheden en toch kwam zijn schot voor de boeg over de Middenschool best over. Ik merkte hoe ik gewend ben geraakt aan de vergroving van de politiek die de laatste tien jaar heeft plaatsgevonden. Mij heeft dat nooit gelegen. Misschien ben ik daarom ook wat verbijsterd door de onheuse manier waarop ik als bewindsman tegemoet wordt getreden. Ik moet mezelf meer verkopen, zegt men, want de anderen doen dat ook. Ik wil altijd het gevoel hebben dat als ik wat zeg, dat namens het kabinet is. Niet meer in deze tijd passende hoffelijkheid waarschijnlijk. Of is het naïviteit?

Vanavond was ik bij DSM in Limburg. Ook al een verademing. De raad van bestuur, onder aanvoering van Wim Bogers (volgens De Tijd de meest invloedrijke ondernemer van dit moment) lijkt een hecht team, waarmee het plezierig eten en discussiëren is. Morgen komt Dries ook, om de fabrieken te bekijken en van gedachten te wisselen over het lange-termijn energiebeleid. Mijn kamer in de Beukenhorst is groot en rustgevend. Dit waren twee dagen die me naar een ander soort leven doen verlangen. Ik zie mezelf niet nog eens lijsttrekker worden. Het leven heeft ook nog andere aspecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten