dinsdag 14 februari 2017

Anna Politkovskaja -- 15 februari 2004

Anna Politkovskaja (1958-2006) was een Russische journaliste. Ze werd vermoord in 2006. Haar Russisch dagboek bestrijkt de periode 2003-2005. Vertaling (uit het Engels): Arie van der Ent

15 februari
De Soeltanovs, het gezin van het kleine meisje Choersjeda dat in Sint-Petersburg door skinheads werd vermoord, hebben Rusland verlaten om zich in Tadzjikistan te vestigen. Ze namen een kleine kist mee met het stoffelijk overschot van het kind.
De FSB gaat het onderzoek naar de explosie in de metro uitvoeren. De dienst vroeg prompt nieuwe volmachten door de situatie te vergelijken met die in de Verenigde Staten na 11 september.
Onze oorlog van Noord tegen Zuid gaat door. Niemand heeft de illusie dat dit de laatste terreuraanslag was of twijfelt eraan dat de Tsjetsjenen erachter zaten. Een meerderheid staat achter de gedachte dat het leven van deTsjetsjenen hier tot een hel moet worden gemaakt. Zeventig procent van de Kussen is ervoor om alle Kaukasiërs eruit te gooien. Maar waarheen? De Kaukasus is nog steeds een deel van Rusland.
Vandaag is de vijftiende verjaardag van onze terugtrekking uit Afghanistan. Dat wordt gezien als het eind van de Afghaanse Oorlog, maar we hadden al wel het zaad gezaaid waaruit het terrorisme kon ontkiemen. Net als de Amerikanen met hun Bin Laden: hij is wat hij vandaag is, omdat de Afghaanse Oorlog was wat het was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten