zondag 25 januari 2015

Klaus Mann -- 24 januari 1936

Klaus Mann (1906-1949) was een Duitse schrijver. Zijn dagboeken uit de periode 1933-1949 zijn vertaald als Opgejaagd, gedoemd, verloren (vertaald door W. Hansen).

[Amsterdam] 24 januari 1936
Naar Den Haag geweest, met koffers en al, om vandaar naar Londen door te reizen, maar er worden pas weer visa verstrekt na de koninklijke begrafenis. Lange taxiritten voordat ik het juiste consulaat had gevonden. Lunch in Café Riche. Wandeling met een vijftienjarige jongen.
Telefoontje met Menno ter Braak. Gelezen: Ein Mensch fällt aus Deutschland van Konrad Merz (pseudoniem). Vaak heel onjuiste, pretentieuze beelden. Maar ook dingen die indruk maken. Een talent.
Laat in de middag teruggereisd. Eten met E. Brief geschreven aan Brian en uitvoerig aan oom Heinrich over de Bermann-Schwarzschild-affaire. (Dilemma: moet je je in die schrijversverklaring die Schwarzschild wil, tegen Bermann uitspreken, of moet je dat met het oog op T. niet doen?)
Vanavond: met Landauer naar een oerdomme film met Alpár, Ball im Savoy. Daarna naar de Astoria-bar.

[Amsterdam] 25 januari 1936
Vreselijk verkouden. Post: Miro, heel arm en terneergeslagen, wat een ellende! Heel ellendig ook brief van Mielein aan E en van E aan Mielein: de familietwist vanwege Bermann, was dat nu nodig geweest?
Het vervelende Engelse verzoekschrift aan de 'pass-control' in Den Haag, voor mijn Engelse visum, opgesteld. Naar de uitgeverij, te voet terug met E. Nu heb ik lichte koorts.
Gelezen in het manuscript van Heinrichs Deutsches Lesebuch. Er komen wat herhalingen in voor, maar steeds ook prachtige dingen; heel ontroerend, bijvoorbeeld de scholierendialoog uit het jaar 1950. Ondanks de gezwollenheden geboeid gelezen in Ein Mensch fällt aus Deutschland.
Geschreven aan Miro en Mielein. Het Engelse verzoekschrift aan het Home Office in het net geschreven.
Vanavond: plotseling bezoek van Henk - in een prachtig matrozenuniform (hij doet dienst als onderzeebootmatroos). Mooi als een jonge oorlogsgod. Samen met F. en Landauer, genomen. Telefoontje van E uit St. Gallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten