zondag 28 april 2024

Jan Boonstra • 27 april 1948

• Jan Boonstra was als dienstplichtig soldaat gedetacheerd op West-Java, en hield daar een dagboek bij: Dagboek Indonesië.

27-4-'48 Garoet
Gisterochtend had ik een conflict met mijn luitenant (luitenant 'E').
Ik voelde me niet goed, onder andere door een keelontsteking. Ik wilde dus op ziekenrapport gaan, maar daar weigerde de luitenant toestemming voor te verlenen. Ik móest mee met de patrouille. Nou, dat kan me anders niet zo veel schelen, maar er zijn hier zoveel jongens die zich onttrekken van patrouilles door een grote mond op te zetten. En nu moest ik dus in de plaats voor zo iemand met z'n grote mond. Hij zei dat hij geen schoenen had om die patrouille te kunnen lopen, waardoor ik dus de sigaar was. Maar die jongen heeft zijn schoenen gewoon verstopt in zijn plunjebaal, om ze mee te kunnen nemen naar Nederland, maar dat wist de luitenant dus niet!! Daarbij moest ik in drie dagen tijd twee maal op patrouille en een keer nacht!
Toen de luitenant me genoeg getreiterd had, en ik gereed stond om mee te gaan, kreeg ik opeens toestemming om op ziekenrapport te gaan. Ik heb dat toen geweigerd en ben gewoon mee op patrouille gegaan. Vanochtend kwam de luitenant informeren hoe 't met me ging, en ik heb hem verteld dat hem dat niets aanging, omdat het hem toch niet interesseerde. Hij vroeg of ik dat meende, en ik vertelde hem dat dat zo was. Hij kon toen afdampen!!
Misschien was 't wat veel gezegd maar hier zijn jongens die zijn nota bene al 6 weken niet meer op patrouille zijn geweest, omdat ze drie paar schoenen kapot hebben staan. Ja, dan vergaat mij de zin wel. Ik laat nóóit mijn werk door anderen opknappen.
Er waren overigens ook veel andere militairen die er fel op tegen waren dat een andere militair hun dienst zou overnemen. Want het kwam wel voor dat zo een plaatsvervanger sneuvelde. En dat zou men nooit kunnen verwerken.
Nu wilde onze luitenant het denkelijk weer goed maken, want onze compagnie gaat 4 dagen lang een ander onderdeel aflossen. Nu mag ik hier blijven om op de spullen te passen. Ja, soms moet je hier van je afbijten anders gaan ze een loopje met je nemen.
Ik ben overigens niet op ziekenrapport gegaan. Als 't erger wordt moet de luitenant er de gevolgen maar van dragen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten