woensdag 21 maart 2018

Fien, 20 jaar -- 22 maart 1941

Meisjes in de oorlog bevat dagboekfragmenten van meisjes uit de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag 27 februari 1941, Amsterdam
Ik loop met plannen rond om te gaan verhuizen na de grote vakantie als het dan nog kan. De maatregelen voor de joden zijn barbaars. Doktoren (joodse) mogen alleen maar joodse patiënten behandelen evenals apothekers, tandartsen, advocaten et cetera. De joodse studenten mogen niet meer aangenomen worden in september. Degenen die al studeren mogen de studie afmaken.
Els, 18 jaar (dochter van een joodse vader)

Vrijdag 28 februari 1941, Emmen
Toen Nol en ik uit school kwamen zagen we dat twee politieagenten bij alle joden langsgingen. Later vernam ik dat dit was om te vragen of ze ook Amsterdamse joden herbergden.
Jeanne, 15 jaar

Woensdag 19 maart 1941, Amsterdam
Vader is weer thuis!!!! Plotseling zijn alle gijzelaars weer vrijgekomen, een zaligheid. Veel ervan schrijven kan ik niet, dat onthoud ik trouwens vanzelf wel. Mishandeld zijn zij niet, wel al de stakers. Hij vloog op al het lekkere eten af en ging direct naar de kapper. Thuis kregen en gaven we bloemen en fruitmanden (oranje sinaasappels hoog uitstekend in het midden, andere vruchten in rood-wit-blauw papier verpakt).
Els, 18 jaar (dochter van een joodse vader)

Zaterdag 22 maart 1941, Rotterdam
Bij de Mathenesserlaan was het erg druk, maar wat er aan de hand was wist ik niet en ik ging ook niet kijken. Bij de 's Gravendijkwal kwam ik het te welen. Een grote troep NSB'ers trok uit. Ér waren er ook uit Amslerdam bij. Muziek voorop. We zagen ook nog de hele optocht van die zwarthemden langskomen. De politie beschermde aan alle kanten het stel en zes marechaussees op het paard. Ja, het is wat als je onder zo'n toezicht uit moet trekken.
Fien, 20 jaar

Dinsdag 25 maart 1941, Amsterdam
Zondagochtend ben ik niet Stien voor het eerst naar de Matthäus-Passion geweest. Prachtig. (...) Gisteren heb ik nog vijf kwartier voor niets in de rij op het distributiekantoor gestaan voor een binnenband en een buitenband voor m'n fiets. Daar ik m'n stamkaart niet bij me had; die had Wim voor m'n jodenformulier nodig (daar zorgde hij voor).
Els, 18 jaar (dochter van een joodse vader)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten