maandag 29 juni 2015

Wim Verstappen -- 30 juni 1977

Wim Verstappen (1937-2004) was een Nederlandse filmregisseur. Van 29 juni tot 6 juli 1977 hield hij voor NRC Handelsblad een 'Hollands dagboek' bij, toen hij bezig was met de Vestdijk-verfilming Pastorale 1943.

Donderdag
De VPRO heeft, toen ik gisteravond in de kroeg moest zitten, een documentaire uitgezonden waarin heel wat filmmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog voorkwam. Genoeg andere mensen blijken het programma van Hans Keller wel gezien te hebben, en bellen op met tientallen tips over kleine correcties die in decors en costumering aangebracht moeten worden. Gelukkig kan ik heden ook enig privé-nieuws brengen. In de ochtend regel ik een gecompliceerde woningruil in Amsterdam, die als resultaat heeft dat ik tijdens de produktie te allen tijde van onderdak zeker kan zijn. Mijn huis in Ierland heb ik al vijf weken niet gezien, en hoewel een slaapplaats in Amsterdam in beginsel geheel geen probleem is, kan het vanwege de tijdens filmopnames sterk toegenomen egocentrische neigingen geen kwaad een reserve-adres achter de hand te hebben waar men slapen kan zonder gelieven het leven lastig te maken.
De laatste avond voor de opnames beland ik op een verjaardagsfeestje, waar ik met Olga uitgenodigd ben. Rogier Proper is er ook, hij is mijn eindredacteur in Skoop en wij bespreken de moeilijkheden rond een interview wat de geïnterviewde weigert te autoriseren, niet omdat hij verkeerd geciteerd zou worden, maar simpel omdat het artikel informatie bevat die hem niet zint. Op het feestje loopt verder een etter rond, die aandacht wil trekken door domme vragen te stellen. Hij opent het vuur met de stelling dat film véél te véél subsidie zou krijgen. Nou ontvangt zelfs het betaalde voetbal in dit land meer subsidie dan film, en Rob Houwer, producent van Soldaat van Oranje kan naar ik zo schat de BTW die hij af moet dragen financieren van de subsidie die hij ontvangt en veel verder komt hij niet; met Pim heb ik jarenlang films gemaakt zonder subsidie. Ik word altijd giftig van dat soort Leidse studententypes wat over die geweldige filmsubsidies begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten