vrijdag 28 juni 2013

Hans Warren -- 28 juni 1947

28 juni. — Per fiets van Salwideli naar Oberkirch (om 5.20 vertrokken). Geslapen van 9-11.50. 's Middags met Jakob naar Sempach en Sursee. Ik wandel graag door Oberkirch langs het oude mannen- en vrouwenhuis tot aan de Sur, en vandaar tot aan de vervallen watermolen, waar in een gat van de muur waterspreeuwen nestelen. Ze moeten door het neerstortende water heenschieten om hun nest te bereiken.
In het oude mannen- en vrouwenhuis heb ik een vriendin gekregen, het kwam doordat ik geboeid werd door haar vreemde uiterlijk, te lang naar haar keek. Haar gezicht is donkerbruin en gerimpeld als van een aap, en ze draagt het spierwitte haar over het hele hoofd gemillimeterd.
Haar donkere ogen zijn fel en beweeglijk en haar handen ongelooflijk hard. Daarmee deelt ze rake klappen uit aan de mede¬bewoonsters, want 'sie ist sehr böse' fluistert men. Ik heb haar wel eens meppen gevend aangetroffen. Maar aan mij vertoont ze de grote bruine en blauwe violen die ze kweekt in de tuin van het armhuis, en de groentebedden, waartussen ze nauwgezet de paden schoffelt.
Van haar brabbeltaal, bovendien Schwyzerdütsch, kan ik niets maken. Ik geef haar sigaartjes en pruimtabak in ruil voor haar vriendelijkheid. En wandel dan weer verder langs het kabbelende heldere water, waarin de forellen als schaduwflitsen voortschieten; ik word nagestaard en nageroepen door die oude stumpers die hun leven vredig in dit stille oord slijten.
Vertrokken om 18.48 naar Basel, daar 20.30 aangekomen. Avond in Basel, vertrokken één minuut na middernacht.


Hans Warren (1921-2001) was een Nederlandse schrijver. Zijn dagboeken zijn in vele delen gepubliceerd als 'Geheim dagboek'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten