maandag 6 juli 2015

Salvador Dali -- 7 juli 1952

Salvador Dali was een Spaanse schilder (1904-1989). In Mijn leven als genie (vertaald door Gerrit Komrij), zijn ook dagboeknotities van hem opgenomen.

de 7de [juli 1952]
Gala is nog mooier!

Ik heb een uitnodiging ontvangen om het mysteriespel van Elche (stadje in de provincie Alicante] bij te wonen, op de 14de augustus. De koepel van de kerk zal mechanisch geopend worden en engelen zullen de Heilige Maagd naar de hemel dragen. Misschien gaan we. Vanuit New York draagt men mij op een artikel te schrijven over de Vrouwe van Elche [zandstenen borstbeeld, gevonden in de negentiende eeuw bij opgravingen in Fenisische ruïnes]. Alles wat belangrijk is valt samen: dit kleine dorpje met zijn unieke Vrouwe en het unieke mysteriespel van de Hemelvaart, dat men eerst geprobeerd had te verbieden, maar dat nog net op tijd door de paus tot dogma was verklaard. Ook voor mij valt alles samen, en maakt de betekenis van al mijn dagen zwaarder en ernstiger. Ik ontving tegelijkertijd mijn tekst over de Maria-Hemelvaart, die zal verschijnen in de Etudes Carmélitaines. Pater Bruno draagt het tijdschrift aan mij op. Ik herlees mijn eigen woorden en ik moet toegeven dat ik enorm op deze pagina's gesteld ben. Denkend aan het bloed uit mijn kloofje zeg ik tegen mezelf: 'Beloofd en gehouden.'
De Maria-Hemelvaart is het hoogtepunt van Nietzsches vrouwelijke wil tot macht, de Über-vrouw die naar de hemel opstijgt door de mannelijke kracht van haar eigen antiprotonen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten