dinsdag 14 juli 2015

Isaak Babel -- 15 juli 1920

Isaak Babel (1896-1940) was een Russische schrijver. Zijn Dagboek 1920 is in het Nederlands vertaald door Peter Zeeman.

Beljov, 15.7.20
Verhoor van overlopers. Ze laten onze pamfletten zien. Groot is hun kracht, de pamfletten helpen de Kozakken.
We hebben een interessante commissaris: Bachtoerov,* strijdlustig, dik, scheldt en vloekt, is altijd in de stellingen te vinden.
Het beroep van oorlogscorrespondent beschrijven, wat is een oorlogscorrespondent?
Operationele berichten moet ik bij Lepin halen, dat is een crime. De staf is ondergebracht in het huis van een gedoopte jood.
De ordonnansen staan 's nachts bij het gebouw van de staf. Er wordt met maaien begonnen. Ik leer gewassen te onderscheiden. Morgen is mijn zuster jarig.*
Beschrijving van Wolhynië. Stuitend, zoals de boeren leven, smerig, we eten, de lyrische Matjazj, een rokkenjager, zelfs wanneer hij met een oudere vrouw praat is zijn stem slepender.
Lepin flirt met de dienstmeid.
Onze eenheden staan op anderhalve kilometer van Loetsk. Het leger bereidt een offensief van de cavalerie voor, concentreert de troepen voor een aanval op Lwów, de aanvoer gaat via Loetsk.
We hebben een oproep van Pilsudski* opgevangen: Strijders van de Rzeczpospolita.*
Een aangrijpende oproep. Onze graven zien wit van de beenderen van vijf generaties strijders, onze idealen, ons Polen, ons lichtende huis, het vaderland kijkt naar jullie, ze wankelt, onze jonge vrijheid, nog één krachtsinspanning, we denken aan jullie, alles voor jullie, soldaten van de Rzeczpospolita.
Aangrijpend, treurig, geen staalharde bolsjewistische argumenten, geen toezeggingen, en de sleutelwoorden zijn orde, idealen, leven in vrijheid. Onze zaak zal zegevieren!


* Bachtoerov - Pavel V. Bachtoerov (1889-1920), van november 1919 tot aan zijn dood in augustus 1920 commissaris van de 6de cavaleriedivisie onder divisiecommandant Timosjenko; officieren van het Rode Leger, met inbegrip van legercommandant Boedjonny, werden terzijde gestaan door politiek commissarissen, die er onder andere op moesten toezien dat de doelstellingen van de communistische partij ook in het leger werden nagestreefd.
* Morgen is mijn zuster jarig - Babels zuster Maria werd op 16 juli 1899 in Nikolajev geboren en heeft samen met haar man in Brussel gewoond.
* Pilsudski - Jozef Pilsudski (1867-1935), Pools militair en politicus, vanaf 1920 opperbevelhebber van de Poolse strijdkrachten; stond na een staatsgreep in 1926 aan het hoofd van een militaire dictatuur. * Rzeczpospolita - Pools voor republiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten