donderdag 15 juni 2023

Otto van Eck • 16 juni 1794

Otto Cornelis van Eck (1780-1798) stamde uit een oude Gelderse familie van hoge ambtenaren en regenten. Hij overleed op zijn 18de aan tuberculose. In de jaren daarvoor hield hij (op last van zijn ouders) een dagboek bij.

Zondag 15 Junij [1794]
Deeze morgen met Papa en Mama te kerk geweest bij ds Scheidius, welke een zeer schoone preek gedaen heeft. Dezelve bestond meest in een beschrijving van het zagtmoedig, medelijdend, geduldig caracter van J[ezus] C[hristus] gedurende zijn geheele leeven en een vermaning dat wij ook zoo handelen moeten, als wij ons bij hem aengenaem maeken willen. Ten 12 uur thuis komende, ben ik wat gaen leeren en na den eten zijn wij ten 3 uur met een wagen van zessen altemael, benevens de twee neefjes V. Hasselt, na Scheveling gereden, maer ik ben op den hit vooruit gereden. Wij hebben daer braef gelopen en gesprongen op de duinen en garnael gegeeten. In het weerom rijden, ben ik in de wagen gaen zitten en neef Jacob (V. Hasselt]) op de hit, omdat hij 't mij verzogt en ik het tog alle dag doen kan. Thuis komende heb ik met Papa nog wat gaen wandelen tot het donker was.

Maendag 16 Junij [1794]
Den tijd doorgebragt met leeren tot 11 uur, wanneer Papa met de Leidsche schuit vertrokken om na Haerlem te gaen, alwaer hij een dag of drie blijven zal. Toen ben ik wat gaen spelen tot 1 uur en toen wat gaen leezen tot wij gingen eeten. Na den eeten ben ik eens gaen vissen en heb een goede vangst gehad. Daerna heb ik nog het een en ander voor mijzelve gedaen. En ten h[alf] 7 in huis gekomen en de zaeken gaen doen en nu gae ik met Mama en juffr. Montier nog eens wandelen, als zij er lust toe hebben.

Dingsdag 17 Junij [1794]
Vanmorgen opgestaen zijnde, ben ik mijn vogeltjes gaen helpen en heb mijn netten opgehaeld, maer ik had geen één visje gevangen. Daerna kwam ik ten 8 uur binnen om te ontbijten, maer er was nog niemand tot h[alf] 9, want ieder had zich verslapen. Toen gingen wij lezen en ontbijten tot 9 uur, wanneer ik ben gaen leeren tot 12 uur. Toen ben ik wat gaen speelen tot wij gingen eeten en na op het dessert in het Manuel gelezen te hebben, ben ik eens na de D[elftse] kermis gegaen. Ten 6 uuren weer thuis gekomen en toen gaen leeren tot nu toe en nu gae ik in de schemeravond nog eens wandelen.

1 opmerking:

  1. > leevcn

    Transcriptiefout?

    Overigens is de link naar de site van de uitgever kapot; dat moet volgens mij https://verloren.nl/Webshop/Detail/catid/24246/eid/25904/het-dagboek-van-otto-van-eck-1791-1797 zijn.

    BeantwoordenVerwijderen