woensdag 28 juni 2023

Jan Boonstra • 29 juni 1947

• Jan Boonstra was als dienstplichtig soldaat gedetacheerd op West-Java, en hield daar een dagboek bij: Dagboek Indonesië.

29-6- '47 Zwart Schaap [naam van de plaats waar Boonstra dan zit]
Gisteravond hoorden we zeggen dat al de inlandse troepen van ons hier in stelling liggen. Wij moeten nu ook hier in 't Zwarte Schaap van die eenmans gaten en loopgraven maken. Maar de grond zit hier vol met dikke stenen van de krater van Gedèh. We kunnen zodoende slecht in de grond komen, maar verder maken wij met zandzakken een mitrailleurstelling. Dit is om een eventuele aanval af te slaan.
Gisteravond stonden er 4 verdedigingsposten in Tjiheran, om de woning van de garnizoensmajoor van ons. Die is ook niet bang.
Iedere auto die hier passeert wordt secuur gecontroleerd op papieren en inhoud. Het blijft hier spannend!

29-6- '47 Zwart Schaap
Vanmorgen naar de mis geweest, en nu mogen wij niet meer 't kamp verlaten wegens de gespannen toestand. De aalmoezenier vertelde vanmorgen onder de preek nog, indien er bericht komt dat we binnen een bepaalde tijd moeten vertrekken, dat we dan de generale absolutie van hem zouden krijgen. Dat staat gelijk als 'n katholieke biecht in noodgeval'.
't Kan een kwestie zijn van dagen of van uren. Niemand weet er iets van hier.' Maar als ze je zoiets vertellen wordt 't je toch koud om 't hart.'
't Is hier stiller als ooit op de weg. Je ziet geen auto meer langskomen. Nee, 't ziet er raar uit.

3-7-'47 Zwart Schaap
De toestand is weer wat minder gespannen nu. Zondagavond vernamen wij dat Amerika 'n ultimatum aan de Republiek gesteld had, en dat bracht 'n hele verandering in de toestand. De consignatie werd onmiddellijk opgeheven. Nu zou de duur van het ultimatum morgenavond opgeheven zijn. Maar er gaat gevochten worden. Zojuist hebben we vernomen we dat de TRI, zeg maar het leger van Indonesië, een aanval op onze Stoottroepen hebben gedaan met ongeveer 300 man. Van onze kant slechts één lichtgewonde.
Toen ik zondagavond weer uit mocht om 6 uur ben ik nog gauw even naar die Loerah gegaan en heb de 78-toerenplaat [met stemmen van thuis] nog eens gedraaid.
Volgens geruchten zou er in het Nederlandse Parlement zijn voorgeslagen om de dienstplicht van de dienstplichtigen op anderhalf jaar te stellen [was 20 maanden?]. Nou, dan zouden wij er gauw ervan afkomen als dat doorkwam, maar ik ben er bang voor'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten