zaterdag 17 juni 2017

Edmond de Goncourt -- 17 juni 1882

Edmond de Goncourt (1822-1896), Franse schrijver, criticus en uitgever, hield samen met zijn broer Jules (1830-1870) (en na diens dood alleen) een beroemd geworden dagboek bij.

Zaterdag 17 juni
De Salon bezocht.
Als een schilderij, door de manier waarop het gemaakt was,door iets nieuws, iets origineels, mijn aandacht trok en ik kwam dichterbij om te zien wie het geschilderd had, dan bleek het steeds weer het schilderij van een buitenlander te zijn,van een Oostenrijker,een Scandinaviër, een Rus, een Spanjaard. Wij zijn verslagen, absoluut verslagen. Wat mij in deze Salon opviel, was de invloed van Jongkind. Ieder landschap dat op het ogenblik van enige betekenis is, stamt van hem af. De manieren waarop de lucht, de atmosfeer, de bodem worden weergegeven, zijn aan hem ontleend. Dat springt echt in het oog en het wordt door niemand gezegd.


Zaterdag 24 juni
Een bijzonder aardige en opvallende uitspraak van een kind. De kleine Daudet stond op het punt om de afgelopen winter naar een bal masqué te gaan. En nadat hij lange tijd zijn bontgekleurde kostuum had bekeken, vroeg hij heel serieus: ‘Wat zouden de papegaaien in de dierentuin wel zeggen, als ze me nu zagen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten