zaterdag 1 oktober 2022

Astrid Lindgren • 3 oktober 1939

Astrid Lindgren (1907-2002) was een Zweedse kinderboekenauteur. In 2015 is haar oorlogsdagboek gepubliceerd (Nederlandse vertaling door Janny Middelbeek-Oortgiesen).

3 oktober
De oorlog gaat gewoon verder. Polen heeft gecapituleerd. Het is daar één grote chaos. Duitsland en Rusland hebben het land onderling verdeeld. Je wilt gewoon niet geloven dat zoiets in de twintigste eeuw kan gebeuren.
Rusland is degene die het grootste profijt uit deze oorlog trekt. Toen de Duitsers Polen op de knieën hadden – pas toen marcheerden de Russen het land in om hun deel van de buit op te eisen, en niet zo’n klein beetje ook. Aangenomen wordt dat de Duitsers niet zo blij zijn met deze gang van zaken, maar ze moeten hun gezicht in de plooi houden. Rusland komt in de Baltische staten met de ene eis na de andere — en ze krijgen wat ze willen.
Duitsland voert nu blijkbaar vooral oorlog met ons, de neutrale landen. Al onze schepen in de Noordzee worden gekaapt en tot zinken gebracht. Ze hebben in onze havens spionnen die kijken naar vracht en plaats van bestemming, maar ook boten van andere neutrale landen worden tot zinken gebracht. Ik weet niet wat daar de bedoeling van is.
Aan het westfront gebeurt nog steeds niet veel bijzonders.
Hier thuis hebben we te stellen met kleine ergernissen. Je kunt bijvoorbeeld geen wit naaigaren krijgen. Van schoonmaakmiddel kun je 1/4 kg per keer krijgen.
De crisis heeft heel veel mensen werkloos gemaakt. Het is jammer dat niemand Hitler doodschiet. De komende week zal ‘dramatisch’ worden, hebben zowel Duitsland als Engeland verzekerd. Men verwacht dat Duitsland met een vredesverdrag zal komen dat Engeland niet kan accepteren. Maar over de hele wereld willen de volkeren vrede.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten