zondag 16 oktober 2022

Kees Willemen • 18 oktober 2016

• Al vele jaren doet Kees Willemen (1943), journalist en (politiek) tekenaar uit Onderdendam (Gr.) iedere ochtend tussen 04u00 en 07u00 een ‘Winkelhaakje’: een wandeling van 25 minuten met zijn hond Nantske (een Golden Retriever- jachtlijn) aan de oostkant van het Boterdiep in Onderdendam, een klein dorp van ongeveer 560 inwoners ten noorden van de stad Groningen. Hij doet daarvan dezelfde dag nog verslag op Facebook en bij Omroep Het Hogeland. Foto: Berto Merx.

Een mens anno 2016 kan maar beter niet buiten zijn. Die indruk krijg je tegenwoordig wanneer je naar sommige nieuwsberichten luistert. Het regent CODES ORANJE en GEEL wanneer het half oktober gewoon een beetje stormt en regent. Kom op zeg. Dat het hard waait in de herfst is dood normaal. Wat niet normaal is dat iedereen , inclusief het grote vrachtverkeer dan gewoon door rijdt alsof er niets aan de hand is. En dat is de gekte van onze tijd… [lees verder onder de afbeelding.]
















Dinsdag 18 Oktober 2016 , 06u45:
“ ZZW- wind. Windkracht 2. Het is voelbaar aan mijn hoofd. De wind speelt door mijn haren. Een regenkou-wind trouwens. Het is zuur weer. Mijn smartphone geeft acht graden aan. Dat klopt bijna als ik het zelf nog even controleer. Het beton van het pad is nog warm, in het gras zit een beetje dauw, niet overdreven veel. De blaadjes van de appelboom zijn nog warm. Dus toch warmer dan ik dacht. Conclusie: acht tot negen graden omgevingstemperatuur. Ik heb wel wat koude vingers na afloop. Maar het vervelende reumagevoel is beter te verdragen dan gisteren.

In zijn volle majesteit.
Het is donker. Zwaar bewolkt. De volle maan is nauwelijks te zien. Tussen daar waar de wolken een beetje dun zijn, zie ik hoe toch met veel moeite de maan aan de westelijke hemel er nauwelijks in slaagt door het wolkendek heen te breken. Lukt niet echt. Maar aan de andere kant van Onderdendam in het oosten wordt het toch iets lichter. Wat strepen lucht steken daar af tegen een verder antracietgrijze omgeving. Lastig om te benoemen wat voor kleur die lucht nu precies heeft. Ik zou zeggen een mix van grijs en groen. Gedurende mijn wandeling, wordt het sluipenderwijs licht. Maar dan, exact om één minuut over zeven lost de bewolking in het westen toch op. De maan staat ineens vrij in de lucht. En straalt majesteit uit. Onmiddellijk verandert alles totaal van aanzien.

Willekeurig graven
Ik kan weer meer dan een kilometer ver kijken. En zien wat precies die zwaailichten betekenen die eerst doorreden tot aan De Kerk, het in opbouw zijnd nieuw cultureel centrum van de regio Onderdendam aan de Bedumerweg. Dan rijdt de truck met zwaailichten achteruit, tot net voor het huis van Wieghert en Inge, vlak naast de bushalte KERK. Het is een tankauto van Van Gansewinkel die de nieuwe rioolput in het Tussendoortje schoonspoelt. Afgelopen tien dagen is daar onder de grond een nieuwe rioolbuis aangelegd. En kennelijk is daardoor de put verontreinigd geraakt. De riooljongens die er inmiddels halfgrijs van de modder uitzien, vertelden me dat vanochtend toen ik al hoog en breed thuis was. Uit mijn achtjarige Dorpsbelangen-periode weet ik dat zich onder de grond in ons dorp een ingewikkeld net van buizen en draden ligt. Zo kris-kras onder en boven elkaar heen dat mensen wanneer ze willekeurig gaan graven voor hun huis zonder een leidingenkaart, nog wel eens een en ander kunnen beschadigen met alle desastreuze gevolgen van dien.

Toenemende scheurvorming
Ondanks het feit dat het herfstvakantie is, rijdt het verkeer af en aan op de Bedumerweg. In de 36 minuten tussen 6u45 en 7u19 tel ik aan de hand van de koplampen die ik kan zien langs flitsen, 147 vervoersbewegingen richting Bedum. Dat is iets meer dan vier auto’s per minuut. In totaal zo heb ik viavia vernomen rijden er dagelijks vierduizend auto’s door het dorp. Het aantal is waarschijnlijk moeilijk terug te dringen maar aan de snelheid van het veelal zware verkeer moet echts iets fundamenteels gebeuren. Anders kunnen we op termijn alle oude huizen langs de Bedumerweg wegens toenemende scheurvorming afbreken. Terwijl die juist de karakteristiek van Onderdendam vormen.

Zomerse temperatuur
Voor de rest is het een ochtend als iedere morgen. Een lichte vleug suikerbietenlucht herinnert me nog maar eens er aan dat het nu echt herfst is. En dat de bietencampagne op stoom komt. Hoewel, herfst hoezo? Gisternamiddag zag ik nog vanaf het Betonpad dat op de uitgebreide landerijen van Willem Wijlhuizen aan de overkant van het Boterdiep de zoveelste snee gras werd gemaaid, opgehaald en ingekuild. En dat gebeurde in een stofwolk alsof we ergens in juli zaten. Net als de temperatuur deed dat beeld heel zomers aan.

‘Woest en ledig’
Toen ik vanochtend me stond te wassen om 06u00 werd op de radio alweer vanwege de te verwachte stormachtige wind CODE GEEL afgekondigd. Het lijkt wel of de mensen in dit land geen idee meer hebben wat voor weer het in de herfst is. Alles wordt tot calamiteitsniveau uitvergroot. Jullie vinden me vast een wijsneus maar het lijkt wel of iedereen steeds meer vervreemd raakt van wat er buiten ons huis, achter onze laptops en voor de koplampen van onze auto’s gebeurt. Alsof űberhaupt het betreden van de ruimte búiten al een risico op leven en dood oplevert. Buiten is alles ‘woest en ledig’, zogenaamd. Het lijkt Genesis wel. Een mens anno 2016 heeft buitenshuis schijnbaar niets meer te zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten