zondag 15 maart 2020

Sergej Prokofjev • 16 maart 1927

Sergej Prokofjev (1891-1953) was een Russische musicus en componist. Hij hield een groot deel van zijn leven een dagboek bij, waaruit gedeeltes in het Nederlands zijn gepubliceerd onder de titel Dagboek 1907-1933 (vertaling Arie van der Ent). Prokofjev (1891-1953) verliet Rusland in 1918 – om er in 1936 definitief terug te keren. Hij overleed op dezelfde dag als Stalin, een uurtje later.

16 maart 1927
’s Morgens kwam de zus van Gortsjakov langs. De revolutie en de opmars van de bolsjewieken naar het zuiden hadden haar van haar familie gescheiden. Destijds had ze geprobeerd naar Roemenië over te steken, de grensrivier over te zwemmen, maar dat was misgegaan. Nu volgde ze een of andere medische opleiding, had amper te eten en zag er verwilderd en wantrouwig uit, zodat het heel wat vriendelijke woorden kostte om een menselijk woord uit haar te krijgen. Ze bleek vooral bang te zijn na afloop van haar studie ergens naar het platteland te worden gestuurd. Daarom beloofde ik mijn best voor haar te doen bij de heren doktoren uit de directie van de Filharmonie.
[…] Tot nu toe hadden we vergeleken met Kiev in Odessa weinig verwoestingen gezien [...] Maar nu, op weg naar Arkadia, kwamen we juist op de boulevard waarlangs de bolsjewieken destijds hadden aangevallen en waar de artillerie van beide kanten te keer was gegaan. Hier lagen heel veel destijds buitengewoon deftige huizen en villa’s in puin. [...] Op het station werden we uitgezwaaid door min of meer dezelfde mensen die ons afgehaald hadden, hoofdzakelijk doktoren, omdat het OFG (Odessitisch Filharmonisch Genootschap) om een of andere reden onderhouden wordt door doktoren. Ook Gortsjakova was er, met een bosje viooltjes, en ik vertrouwde haar toe aan de zorgen van doktor Sigal, een van de invloedrijke leden van de medische organisatie, die vanzelfsprekend bereid was alles voor me te doen en later niets voor haar bleek te hebben gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten