zondag 14 februari 2016

Robert Musil -- 14 februari 1907

Robert Musil (1880-1942) was een Oostenrijkse schrijver. Dagboekfragementen van hem zijn in het Nederlands vertaald (door Hans Hom) onder de titel Dagboeken.

13.11. Woensdag, 's Avonds de eerste lezing van P. Wasmann gehoord. Geen buitengewone indruk. Daarna met de Hornbostels, A. en juffr. G. naar de Rheingold geweest. Een rozerode, uiterst animerende mousserende bourgogne gedronken.

14.11. In het pension wonen sinds enige tijd twee vriendinnen. Ene juffr. v. Oertzen uit Rusland en een Nederlandse. Vandaag toen hij wegging vroeg A. me hoe ik over zulke verhoudingen denk. Zij wonen in één kamer en zijn heel stil. Ook denkelijk nog vrij jong. Vrij simpeltjes en geen smaak. Altijd moet de ene door de eetzaal naar het toilet terwijl A. en ik nog aan de koffie zitten. Er ligt een zekere vastberadenheid in ten aanzien van het noodzakelijke. Is wellicht onderdeel van de algehele oppositionele geest waardoor de verboden handelingen worden gedragen. Het zou interessant zijn om te weten welke van de twee de leidende rol heeft in de verhouding. Die met het Egyptische vogelgezicht of die met die kalme haast verzadigde uitdrukking? Ik nam me voor dat te proberen na te voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten