• Julien Green (1900-1998) was een Amerikaans-Franse schrijver. Fragmenten uit zijn dagboeken zijn door Greetje van den Bergh vertaald als Journaal 1946-1976.
10 februari - Wij leven in de nadagen vati een soort belle époque waarin je nog kunt gaan wandelen als je daar zin in hebt, boeken kopen, in musea rondlopen. De tijd zal komen dat de staat ons inlijft, in alle landen, en als we niet meer kunnen werken worden wij door de staat gedood!
Kierkegaard gelezen: zijn vreselijke paradoxen. Soms schuilt daarin een diepe waarheid. In wat voor opzicht heeft het christendom de loop van de geschiedenis veranderd? Zouden wij minder wreed en minder barbaars zijn geweest als wij heidenen waren gebleven? De atoombom, en alles wat die op moreel gebied vertegenwoordigt, is heftig in strijd met het evangelie... Hoe kan iemand geloven dat de massa beter is geworden? Of is het evangelie soms alleen maar voor het geringe aantal uitverkorenen geschreven? Wat betekent dat allemaal? Waar gaan wij heen? Naar welke hel?
Eergisteren heeft Jacques Rueff een ontmoeting gehad met een minister en met hem gesproken over het pand dat wij bewonen en dat we graag willen proberen te redden. 'Er valt niets aan te doen,' zei Michelet. 'Het is negentiende-eeuws.' En de rue de Rivoli dan ? En de huizen rondom de Are de Triomphe ?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten