dinsdag 23 oktober 2012

Jan Nagel -- 24 oktober 2001

Woensdag 24 oktober
Gisteren hield ik een druk bezochte persconferentie in Nieuwspoort en overhandigde het eerste exemplaar van mijn boek Boven het maaiveld aan Pim Fortuyn. De beoogde lijsttrekker van Leefbaar Nederland heeft nog wat te leren op het gebied van publiciteit. Hij had een prachtig podium om op een aantal punten de vragen en twijfels over zijn persoon weg te nemen en te scoren met een mooi nieuwsitem. Nu pakken een aantal dagbladen een citaat over de vroegere Roemeense dictator Ceauscescu fors op. Campagneleider Kay van de Linde krijgt het na zijn schitterende Amerikaanse loopbaan niet gemakkelijk. Ik heb hem minstens vijftig slapeloze nachten voorspeld. Maar ik vind ook dat we daar niet bang voor moeten zijn. Fortuyn zou wel eens de grote verrassing van de komende Kamerverkiezingen kunnen worden.
's Ochtends vroeg ga ik al naar een persconferentie in het Amsterdamse Filmmuseum. Er komt een gigantisch wereldwijd internettoernooi schaken, waaraan minstens 100.000 deelnemers zullen meedoen. Via een knock-outsysteem zullen de 32 sterksten overblijven en volgend jaar april naar Nederland uitgenodigd worden. Daar zullen ze tegen de echte 32 sterkste schakers ter wereld verder spelen. Als wethouder sport en mediazaken zou ik dit evenement graag naar Hilversum willen halen, maar welke kans heb je bij zo'n miljoenenproject?
Ik ben net op tijd in Hilversum terug om op Radio 1 bij Sjors Fröhlich te kunnen reageren op de uitslag van zijn rubriek stand.nl. De stelling waarop honderden luisteraars reageren luidt: Pim Fortuyn is niet geschikt als lijsttrekker. De verrassende uitslag: 39 procent is het met de stelling eens, liefst 61 procent vindt professor Pim wel degelijk geschikt.
Met meer dan normale interesse pak ik NRC Handelsblad. Op de persconferentie heb ik Frits Abrahams ontmoet. Hoe vaak ik ook beweer dat ik de Tweede Kamer niet in wil, hij bleef dat tegen beter weten in maar steeds schrijven. Je kans vandaag om het te rectificeren, heb ik Abrahams toegevoegd.
Ik ken hem al jaren en bewonder hem als Neerlands beste anticolumnist. Nooit een gave of rake zin, wel zure clichés en met een prehistorische bijl de rekening opmakend. Hoe houd je dat jaar in jaar uit vol?
Op de persconferentie heb ik Frits Flintstone uitgelegd dat ik geen politiek boek heb willen schrijven en evenmin mijn autobiografie. Wel een boek met verhalen en anekdotes, relativerend en met hopelijk genoeg humor. Maar ook dit keer is zijn stukje weer een reclamespot voor azijn geworden.
In Hilversum ga ik met zoon Iwan eten en wat borrelen. Vroeger deden we dat minstens een keer in de week, maar het schiet er door de Leefbaarpolitiek te vaak bij in. We praten lang over zijn toekomstplannen. Ook bekijkt hij de diverse artikelen. Bij negatieve publiciteit geeft hij mij een redelijk harde schouderklop: Goed dat je jezelf blijft. Ik bestel dan nog maar een rondje.


Jan Nagel (1939) is een Nederlandse politicus. In 2001 hield hij voor NRC Handelsblad een Hollands Dagboek bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten