zondag 26 februari 2012

Joris Gerits -- 27 februari 2006


27 februari 2006
Hoe en wanneer bepaal je dat het moment gekomen is?
Vanavond heb ik van hart tot hart gesproken met een vriend en zijn vrouw, zijn soulmate, over zijn beslissing om in mei zijn leven uit handen te geven. Hij ervaart dat zijn aftakeling zo snel gaat dat hij zijn leven binnen korte tijd niet langer menswaardig zal vinden. Wij respecteren zijn beslissing. Maar ik ben er wel ondersteboven van. Wij zeggen: 'Ga maar, wij dragen je tot aan de oever van de Lethe en zullen je in haar bedding leggen.'
Als ik naar Berchem terugrijd, blijft in mijn hoofd deze vraag spoken: hoe krijgt een vrouw het aan haar man gezegd dat hij mag vertrekken op zijn condities?
Thuisgekomen heb ik voor hem, die 45 jaar geleden samen met mij de gangen heeft geboend in het noviciaat van de jezuïeten in Drongen en appelen heeft geschild voor de compote die in de wintermaanden geregeld op het menu stond, gezocht naar een tekst als eerste lezing op zijn uitvaart. Ik weet nu wat ik hem zal voorstellen: Ignatius' Beschouwing om de liefde te verkrijgen, waarvan het eerste punt luidt 'dat de liefde meer gelegen moet zijn in daden dan in woorden'.


* 365. Dagboek (5 maart 2005 - 4 maart 2006)
* Joris Gerits (1943)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten