vrijdag 9 oktober 2020

Maarten ’t Hart • 10 oktober 1999

Maarten 't Hart (1944) is een Nederlandse schrijver. In de Privé Domein-reeks publiceerde hij Een deerne in lokkend postuur. Persoonlijke kroniek 1999.

10 oktober 1999
Labiaat – Hanneke kwam thuis met een onbekend plantje. Een kleine sensatie! Ze had hem gevonden bij de kerkhofmuur. Meteen alle flora’s uit de kast gepakt – we hebben er drie – en het plantje gedetermineerd. Bij de eerste aanblik hield ik het erop dat het een Stachys moest zijn. Maar geen enkele Stachys-soort kwam in aanmerking. Zou het, met zijn kleine paarse bloemetjes, dan toch een Lamium zijn? Maar welke dan? Uiteraard geen paarse dovenetel. Die staat overal en kennen we goed. Gevlekte dovenetel? Nee, want zijn bladeren waren niet gevlekt. Ingesneden dovenetel dan? Warempel, dat moest ’m zijn. In de onvolprezen Nederlandse Oecologische Flora wordt erover gezegd: ‘Vermoedelijk wordt zij vaak over het hoofd gezien.’ Het blijkt een typisch zeeklei-plantje te zijn. Toch staat incisum niet in onze tuin. Eigenaardig dat het plezier dat je eraan beleeft om zo’n simpel wegwerpplantje te determineren je helemaal opmontert!


• 1999 was geen heel bijzonder jaar voor Maarten 't Hart (1944), en zijn dagboek over dat jaar is dan ook voor een groot deel 'een boek der herinneringen' - wat niet wegneemt dat hij het hele jaar door toch geconfronteerd blijkt te worden met allerlei vormen van alledaagse waanzin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten