maandag 12 oktober 2020

Arthur Lehning • 13 oktober 1936

Arthur Lehning (1899-2000) was een Nederlandse anarchist, publicist en vertaler. Toen in 1936 de Spaanse burgeroorlog begon, sloot hij zich aan bij de Catalaanse anarchisten. Hij hield over die tijd een dagboek bij. Het onderste deel is een brief, die dezelfde dag beschrijft.

13 oktober
Dinsdagavond ■ Ook vandaag een verloren dag. Vanavond naar een filmstudio waar de films gedraaid werden door ons syndicaat gemaakt. Ze moeten sterk bekort. We zouden de vertalingen maken, maar dat is niet zo eenvoudig ... Verder was ik een pas halen bij het Ministerie van Oorlog; ik kwam bij de secretaris van García Oliver - de vroegere secretaris van het Comité Nacional! - Het regent de hele dag, troosteloos, en ik ben nog niet beter. Ik lig alweer - het is 9 uur - in bed!
Emma gaat morgen naar het front. Federica Montseny is nog niet terug. De discussies in de Duitse groep zijn weinig erfreulich. Er heerst überhaupt veel verwarring.
- En het is moeilijk te zeggen hoe dat alles af zal lopen.


Dinsdagavond 13.10.36 ■ Mijn dagboek verzend ik pas indien ik weer een directe verbinding met Frankrijk heb. Hier is alles goed (behalve mijn verkoudheid). Het weer is ellendig. De hele dag regent het.
Vanochtend had ik met films te doen. Buitendien was ik bij García (hem zelf zag ik niet, maar kreeg wat ik wou hebben). Vandaag kreeg ik mijn manuscript uit Parijs. Morgen zal ik het in orde maken (hoop ik) want ieder ogenblik is hier weer wat anders. Vanmorgen had ik filmmontage moeten maken, maar ik ben in bed gebleven omdat het anders vanavond helemaal onmogelijk zal zijn mijn stem te gebruiken. Het gaat iets beter nu, maar het blijft een kritiek geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten