zaterdag 3 oktober 2020

Louis-Ferdinand Céline • 3 oktober 1932

Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) was een Franse schrijver. Uit een brief aan Erika Irrgang, opgenomen in Brieven aan vriendinnen (vertaald door Jan Versteeg).

98, rue Lepic, 3 okt.
Lieve Schat
Ik had net naar Breslau geschreven toen ik jouw brief uit Heisse ontving. Ik zie dat je doorgaat je dapper tegen het leven te verdedigen en dat is uitstekend. Ik ken uit de aard der zaak nogal wat mensen maar jij behoort tot degenen die ik het liefste heb, ik neem aan vanwege de vele dingen die we met elkaar gemeen hebben. Alleen, jij bent jonger (gelukkig!) en je zult het verder brengen - als je je eigen weg maar blijft volgen, als een joods meisje. Taai, onopvallend, met alle middelen. Let op je gezondheid - je dijen, je geest - Laat je doel in de eerste plaats zijn uit de ellende te geraken. Verdoe intussen geen tijd met mannetjes waar je verder toch niets aan hebt - verkoop geen overbodige praatjes. Bedrijf gerust de liefde (ZONDER RISICO'S) want dat werkt stimulerend, en wijd je geest helemaal aan materieel welslagen - pas als je wat financiële zekerheid hebt verworven komt de tijd om aan andere dingen te denken. Doe aan sport dat is niet moeilijk in Duitsland.
In november kom ik naar je toe, maar geef me wel duidelijk je adres op en dan ga je een paar dagen met me mee naar Breslau-en vervolgens kom je me dan in Parijs opzoeken - Het boek krijg je eind deze week-
Veel liefs
L.D.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten