woensdag 21 oktober 2020

Shaun Bythell • 22 oktober 2014

Shaun Bythell is the owner of The Bookshop in Wigtown, Scotland's National Book Town. Uit: Dagboek van een boekverkoper

Woensdag 22 oktober
Online bestellingen: 2
Boeken gevonden: 2

Nicky werkte vandaag, dus ben ik zodra ze er was naar Newton Stewart gegaan om de boeken van de overleden weduwe te bekijken. Er zat goed materiaal bij over de geschiedenis van de omgeving. Het uitruimen van het huis zou nog een hele klus worden: het stond vol met goedkoop meubilair en er was zeker al een paar jaar niet gestofzuigd.
Nicky werkt altijd op vrijdag en zaterdag. Als de zomerkrachten hun studie weer oppakken, sta ik de andere dagen in mijn eentje in de winkel. Maar Nicky is heel makkelijk en flexibel en is best bereid extra te komen als ik doordeweeks een afspraak buiten de deur heb.
Nicky en ik vergeten voortdurend geld te rekenen voor plastic tasjes. We hebben het opgelost door geen tasjes meer aan te bieden, maar te wachten tot de klant erom vraagt.
Nicky heeft een telefoontje aangenomen van iemand in Lochmaben die van een partij boeken af wil. Ik ga er maandagavond langs.

Kastotaal € 203,55
14 Klanten


Donderdag 23 oktober
Online bestellingen: 6
Boeken gevonden: 4

Een van de niet gevonden bestellingen van vandaag was Alien Sex: The Body and Desire in Cinema. Bethan had het ingevoerd als een theologisch werk.
Ik ben een groot deel van de dag bezig geweest met het nalopen van de prijzen van onze antiquarische boeken om te zorgen dat wij de goedkoopste aanbieder op internet zijn. Vroeger, toen we de boeken via Monsoon invoerden, letten we er altijd op dat we onder onze concurrenten zaten, tenzij hun exemplaren uit bibliotheken afkomstig waren of in slechte staat verkeerden. Als we onze voorraad voor een vaste prijs op internet aanbieden, zorgen we dat wij de goedkoopste zijn. Alleen het goedkoopste exemplaar wordt immers verkocht. Vaak gaat er prompt iemand onder onze prijs zitten, maar daar komen we alleen achter door opnieuw in het systeem te kijken, en als ons exemplaar dan niet het goedkoopste is, raken we het nooit kwijt. Het gros van onze antiquarische boeken wordt nu elders goedkoper aangeboden, niet alleen door andere boekwinkels, maar ook in de vorm van Print on Demand: als het copyright op een boek verlopen is, mag iedereen het herdrukken. Tot voor kort betekende dat dat je zo'n boek moest scannen of overtypen en dan in een paar honderd (of duizend) exemplaren uitdraaien. Dat bracht kosten mee, plus een financieel risico, dus waren de antiquarische boeken die werden herdrukt overwegend boeken over plaatselijke geschiedenis met een redelijk gegarandeerde afname. Sinds een jaar of vijftien bestaat er echter technologie waarmee iedereen met een POD-printer tegen relatief lage kosten losse exemplaren van elk niet meer verkrijgbaar boek kan drukken. Het gevolg is dat je, als je op AbeBooks en andere websites een zeldzaam boek zoekt, tal van goedkope kopieën vindt die pas gedrukt worden als iemand ze bestelt. Dat drukt de waarde van wat ooit zeldzame boeken waren enorm, en het betekent dat je nu als verkoper moet concurreren in een markt die wordt overspoeld met herdrukken. Wij moeten het hebben van klanten die het boek in zijn oorspronkelijke vorm willen en niet alleen om de informatie die het bevat. In combinatie met een project als Google Books, dat de circa honderddertig miljoen titels die er naar hun schatting in de loop der eeuwen in druk verschenen zijn gratis wil gaan aanbieden, levert dit een giftige cocktail op die ons, de laatsten der Mohikanen in de tweedehandsboekenbranche, om zeep kan helpen.

Kastotaal € 852,50
9 Klanten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten