zondag 14 juli 2024

Mart Smeets • 14 juli 2008

Mart Smeets (1947) is sportverslaggever en -commentator. In 2008 schreef hij Sportzomerdagboek. Foto: Iris Vetter.

14 juli
We blijven drie dagen in dit hotel dus worden koffers en tassen uitgepakt. Op zoek naar een wasserij moeten we vaststellen dat Quatorze Juillet inderdaad een feestdag is. Jammer dus. Alles gesloten.
Ik slaap uit. Doordat ons bereik op de telefoontjes hier zeer matig is, mis ik mijn vaste lastpost [Giel Beelen]. Dat scheelt ergernis.
De renners van Saunier Duval rijden in de finale van de mooie bergetappe de anderen helemaal zoek. Je dient dan tegenwoordig direct te roepen: 'Dat kan niet.' Was dat vroeger bij Merckx, Hinault of Rooks & Theunisse ook zo? Gingen toen ook direct de voelsprieten omhoog en vertrouwden we de boel niet?
Onze uitzending vindt plaats aan een snel stromend gekanaliseerd watertje dat door de stad loopt. Vakantie vierende Nederlanders kijken van afstand toe. Een man roept me toe: 'Hé Smeets, wie is die man naast Boogerd?' en ik antwoord: 'Minister Eurlings.' en de man roept terug: 'Maak dat je moeder wijs, dat is toch een televisiepresentator van RTL! Kom hoe heet ie? Die met dat lekkere mokkel van jullie Journaal getrouwd is. Je weet wel!'
Minister Camiel Eurlings blijkt een grappige man van deze tijd te zijn die zich moeiteloos aanpast aan het gezelschap. Zijn Limburgse afstamming en zijn drang alle aspecten van het leven maximaal te testen, maken hem direct tot een favoriet van de hele crew. Hij heeft al eens met Michael Boogerd gekoerst, dus de gasten aan tafel kennen elkaar. Het wordt een goede, spontane uitzending. Ik mis de nazit omdat de nek weer niet meedoet en slapen vereist is. Later begrijp ik dat de minister van Verkeer een grote voorganger was en dat vrijwel de gehele ploeg koorddansend door de nacht is getrokken. De eerste rustdag is op komst en dan gebeurt dat vaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten