zondag 2 november 2014

Rogi Wieg -- 2 november 1997

Rogi Wieg (1962) is een Nederlandse schrijver. Zijn dagboek over het jaar 1997 is gepubliceerd als Liefde is een zwaar beroep.

2 november
Voor de kunstenaar Joshua Rozeman heeft een aantal schrijvers en dichters teksten geschreven. Rozeman heeft veertien afgietsels in verschillende materialen van zijn lichaam gemaakt en deze beelden worden tentoongesteld in het Stedelijk Museum. De teksten 'horen' bij de lichamen. Ik heb een gedicht geschreven bij een afgietsel dat van mest is gemaakt. Er is een duur boek over de tentoonstelling verschenen. Er hangt plots een gedicht van mij in het Stedelijk. En de televisie heeft opnames van me gemaakt terwijl ik mijn gedicht voorlas. Mijn ijdelheid is gestreeld. Dank u voor de aandacht.
Kleinburger Ronald Giphart heeft voor de Bijenkorf een boekje voortgebracht over de Nederlandse literatuur. Hij noemt mij 'een matig dichter en een zeer slecht prozaïst'. Daarna citeert hij fragmenten uit het enige stuk dat ik ooit over hem heb geschreven (zie 24 februari). Al die piepkleine oorlogen in de literatuur! Waarom laten we elkaar niet met rust?
De psychiater Bastiaans is overleden. Dat is pech voor zijn lsd-leverancier. (Als iemand mij met lsd zou behandelen, zou ik mogelijk 'herinneringen' krijgen aan de periode in mijn leven dat ik werd gedwongen mee te werken aan herstelwerkzaamheden in Stalingrad. Met lsd is alles mogelijk.)
Ik wil een MRI laten maken van mijn hersenen. De medicijnen die ik slik, werken onvoldoende. Men zou moeten kijken of andere medicijnen een betere werking hebben op mijn brein door de MRI-beelden te bestuderen terwijl men mij bepaalde stoffen inspuit. (Kan zo'n onderzoek geschieden met een MRI?) Verder is het nodig dat ik opnieuw-zoals jaren geleden-gedragstherapie ga volgen. Mijn gedrag laat te wensen over.
G. en ik liggen in bed. Ze leest een serieus boek van George Steiner. G: 'Ik wil lezen, je moet je vingers niet in mijn kutje proberen te steken.' Wieg: 'Het is zo verdomd koud. Waarom mag ik jouw kutje niet als handschoen gebruiken?'
Ben nu ook aan het lezen. Kom een foto tegen van Hellmut Becker, commandant van de 'Totenkopf'-divisie in Hongarije in 1944. Ontdek ik tot mijn schrik dat deze man als twee druppels water op Ronald Giphart lijkt. Nu begrijp ik tenminste waarom Ronald en ik elkaar niet met rust laten! Ik verlaag me tot smakeloze uiterlijkheden en schaam me daarvoor. Maar men zegt dat Giphart op een oud-student lijkt, en hij lijkt helemaal niet op iemand die heeft gestudeerd. Hij ziet eruit als een Duitser met slechts lagere school (eventueel handelsschool) in een hoge positie ten tijde van Hitler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten