donderdag 31 oktober 2013

J. Slauerhoff -- 1 november 1926

1 Nov. Ochtends weer eindlijk goed gewerkt. Waarom niet altijd. Van plan door te gaan. Maar borrel: bezoek aankomst.
Q. haalt dames af om: naar 't Helena May Institute te gaan! Maagdenhuis. Vol verwachting toch mondain „leven". In Hongkong! Stupide! Q. bonhomme.
's Middags de heele troep naar de Tjik. Daar krijgen wij 't koud. Want, alle officieren in 't zwart gekleed, 't Is niet temperatuurzin alleen. W. een type in 't genre van armenhuisvader. De plattelandsarts in 't Verre Oosten verplaatst. De clown van een troep zeelieden geworden, de betalende vriend van een Russin en de slaaf van de kapitein. Beschamend.
Verder: de man met het roode hoofd en die met de slappe beenen, de verlegen lach en de brutale sm. en oogen. En eindelijk de beroemde Père Ubu van de J. Ch. J. L. Massief traag, laf gemeen, maar een goed zeeman. Dat kan. Schitterende sterbestekken. En 1e k. O.H.W. dronken, mummelt Madelaine ... und kein Ende. De sentimenteel wulpsche Engelsche, de poenige jood, de aftandsche Chinees met het zichtbare gebit en keurig Europeesch. Oppenoorth. Propos de plus en plus grossiers. Sampan. W. willoos. XX dronken, dance p. in 1 cl. Petite fille trés frêle, trés attractive. Cave. In XX * tafreel. W. slaapt op de sofa, de lange beenen v. T. dwars erover. Laocoönique groep, de oude vertic., de jonge horiz.
W. bedelt om zoenen, de oude Algiersche met jakhalsgezicht slaat en staart.

3 Nov. Zeildag. Vlerkprauw, pagaaien. No 1 dronken, K. dronken, hoofd: de lachende Cornand, opgepronkt met ridderorden. Tiffin Eagle. Nachtelijke boom 10-5. Conrad - Annie. Zeehelden.


Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) was een Nederlandse dichter en schrijver (en scheepsarts). Summiere dagboekaantekeningen van hem zijn gepubliceerd in Dagboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten