woensdag 12 september 2012

August Willemsen -- 13 september 1959

Amsterdam, 13 september
Hoe vaak ik ook heb geprobeerd het woord ‘reis’ te gebruiken in plaats van 'vakantie’, het was een vakantie omdat het een mislukte reis was. Reizen doet men alleen.

Muziek... In mei ben ik met de studie opgehouden en de muziek laat me niet los. Ik denk nog vaak aan een moment van verterende ontroering in een boekwinkeltje in Lissabon, waar ik toevallig in een oude muziekgeschiedenis een portret van Mozart zag. Daardoor is me duidelijk geworden dat die ontroering van literaire aard was. Maar ik kan muzikale en literaire ontroeringen niet meer uit elkaar houden. Mijn hele liefde voor de muziek van Mozart, voor alle mooie muziek, is misschien begonnen bij het zien, ooit, vroeger, ik weet niet waar, van dat portret. Veel liefdes zullen zo zijn begonnen. Vaak zullen de oorzaken van grote gevoelens en gebeurtenissen minder groot zijn dan wij willen geloven. Misschien (en dat is echt een rotgedachte), misschien heeft het opgeven van de muziek wel als oorzaak, of aanleiding, dat ik 3 weken iang niet had gestudeerd en niet met lege handen op les durfde komen. En ik was er zo dichtbij. "Nog één jaar," had Callenbach gezegd. Nog één jaar, en ik had beheerst wat ik nu met moeite speel. In Almunccar heb ik ontelbare malen de sonate in Bes van Mozart gespeeld, en nooit heb ik die muziek zo mooi gevonden als toen.
Ophouden!


August Willemsen (1936-2007) was een Nederlandse vertaler en schrijver. Dagboeknotities van hem zijn verschenen in Vrienden, vreemden, vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten