zondag 19 maart 2023

Ernesto Che Guevara • 18 maart 1967

Ernesto Guevara (1928-1967) hield tijdens de laatste elf maanden van zijn leven een dagboek bij. Het is in het Nederlands gepubliceerd als Boliviaans dagboek (Vertaling: Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam).

18.3.67
We vertrokken vroeg en lieten Joaquín achter om z'n halve paar de te koken en met de opdracht dat hij moest vertrekken als hij weer een beetje op krachten was gekomen. Ik heb er voor moeten vechten dat we wat vlees in voorraad zouden houden. Dit ging in tegen de mening van de mannen die het hele paard ineens hadden willen opeten. In de loop van de morgen raakten Ricardo, Inti en Urbano achter en we moesten op hen wachten. Dat strookte niet met mijn plan om pas te pauzeren op de plaats waar we op de heenweg vertrokken zijn.
We schieten trouwens in ieder geval slecht op. Om 14.30 uur kwam Urbano aanzetten met een hert dat Ricardo geschoten had, zodat we onze buik vol konden eten en het paardevlees konden bewaren. Om 16.30 uur kwamen we aan op de plek waar we alleen maar hadden moeten pauzeren. We hebben er geslapen. Verscheidene mannen traineren de zaak en zijn in een slechte stemming: Chinchu, Urbano en Alejandro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten